Bezglutenowe ptysie z czekoladą

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki mleka,
  • pół kostki masła,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • opakowanie śmietany kremówki,
  • 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Mąkę dokładnie przesiewamy i łączymy z solą i odrobiną proszku do pieczenia.

Następnie przekładamy wodę i masło do rondelka i rozgrzewamy mieszając co jakiś czas łyżką.

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki.

Wkładamy zawartość do miksera i stopniowo, jeszcze do ciepłego ciasta wlewamy po jednym jajku cały czas mieszając.

Ciasto odstawiamy na około 30 minut.

Wykładamy za pomocą łyżki na papier do pieczenia i odstawiamy na 10 minut do lekkiego podrośnięcia.

Archiwum prywatne

Ciasto parzone pieczemy przez 30 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Jeżeli chcemy, aby wierzch był nieco słodszy, możemy posypać drobnym cukrem przed pieczeniem, aby utworzyła się chrupiąca skórka.

Studzimy po upieczeniu w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyciągamy dopiero, gdy całkowicie przestygną.

Archiwum prywatne

Przygotowujemy nadzienie na bazie śmietany kremówki i kakao.

Śmietanę wlewamy do miksera z cukrem i kakao. Ubijamy na sztywno.

Przekrawamy ptysie i każdy nadziewamy za pomocą szprycy cukierniczej lub łyżeczką.

Archiwum prywatne

Archiwum prywatne