Ikea słynie nie tylko ze sprzedaży niedrogich i praktycznych mebli. Ogromną popularnością cieszą się ichniejsze szwedzkie klopsiki Kottbullar. Przez koronawirusa sklepy IKEA zostały zamknięte, a wraz z nimi możliwość rozkoszowania się smakiem małych, mięsnych kuleczek. Na szczęście receptura została ujawniona! IKEA przepis na swój kulinarny klasyk udostępniła w formie instrukcji ( i to takiej samej jak przy składaniu mebli). Wystarczy 6 kroków, aby przenieść kawałek IKEA do naszej kuchni. Smacznego lub "smaklig måltid", jak to mówimy w Szwecji - komentuje Lorena Lourido z IKEA.

Klopsiki IKEA - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub zmielony
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • sól i pieprz

Sos:

  • kilka kropel oleju roślinnego
  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 150 ml wywaru z warzyw
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

  1. Umieść mięso wołowe i wieprzowe w jednym naczyniu, a następnie wymieszaj palcami, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw dobrze solą oraz pieprzem.
  2. Uformuj z masy małe, okrągłe kulki. Połóż na czystym talerzu, przykryj i zostaw w lodówce na dwie godziny (pomoże to im utrzymać kształt podczas gotowania).
  3. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, a następnie delikatnie połóż na niej klopsiki. Smaż aż staną zarumienią się ze wszystkich stron, później włóż je żaroodpornego naczynia i przykryj.
  4. Umieść naczynie z zarumienionymi klopsikami w piekarniku, ustaw standardowy tryb pieczenia oraz temperaturę między 160 i 180 ° C. Piecz przez 30 minut.
  5. Robimy sos śmietanowy. Na patelni rozpuść 40 g masła. Dosyp 40 g zwykłej mąki i mieszaj przez dwie minuty. Dodaj 150 ml wywaru z warzyw oraz 150 ml wywaru z wołowiny i kontynuuj mieszanie. Dolej 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj i pozwól sosowi zgęstnieć.
  6. Gotowe klopsiki Kottbullar z sosem śmietanowym najlepiej podawać z puree ziemniaczanym lub małymi gotowanymi ziemniakami oraz z żurawiną.