Szwedzkie pierniki Pepparkakor - przepis
Składniki:
- 0,3 l miodu
- 0,4 kg cukru
- 350 g masła lub margaryny
- 0,3 l śmietanki kremówki
- 1 i ½ łyżki stołowej imbiru
- 1 i ½ kg mąki
- 1 i ½ łyżki stołowej cynamonu
- 1 łyżka stołowa goździków
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę tak, aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Następnego dnia ciasto rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i wsadzić na blasze do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 10-15 minut lub aż się zarumienią. Gotowe pierniczki można udekorować lukrem. Z podanych składników uzyskamy ok. 500 ciasteczek.
Zobacz też:
Pierniczki świąteczne na 3 sposoby ->
Ozdabianie pierniczków - najlepsze pomysły ->
Zbyt zmęczony, aby gotować? …zajrzyj do Sklepiku Szwedzkiego w IKEA
Komentarze