1. Jeżynowa panna cotta

jeżynowa-panna-cotta

A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"

Składniki na 6 porcji:

  • 1 l kremówki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g jeżyn
  • łyżka cassisu (lub nalewki z czarnej porzeczki)
  • na polewę: 150 g jeżyn, łyżka cassisu, łyżka cukru

Przygotowanie: kremówkę z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż 1/3 płynu odparuje. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, odstawiamy na 5 minut. Jeżyny zalewamy likierem i gotujemy 3–5 minut, aż zmiękną. Przecieramy przez sitko. Łączymy kremówkę, żelatynę oraz przecier jeżynowy, mieszamy i przecedzamy przez sitko. Studzimy, przelewamy do 6 foremek o poj. 180 ml. Wstawiamy do lodówki. Jeżyny na polewę podgrzewamy z likierem i cukrem, aż zaczną mięknąć i puszczać sok. Gdy deser stężeje, dekorujemy go polewą.

2. Sorbet porzeczkowy

sorbet-porzeczkowy

Miód Malina Studio

Składniki na 2 porcje: 

  • 200 g czarnych lub czerwonych porzeczek (można sięgnąć po inne czerwone owoce)
  • 2 łyżki cassisu (lub nalewki z czarnej porzeczki)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 600 ml lodowatego wina musującego (najlepiej różowego).

Przygotowanie: owoce zamrażamy wcześniej na 1–2 godziny, zamrożone miksujemy z likierem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, odstawiamy na 10 minut, następnie przecieramy przez sitko. Powstały mus zamrażamy przez 30 minut. Do schłodzonych pucharków rozlewamy wino i nakładamy kulki lodów.

3. Malinowe tiramisu

malinowe-tiramisu

BBS Studio

Składniki na 8 porcji:

  • 250 ml kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • filiżanka mocnej kawy
  • 3 łyżki amaretto (lub innego alkoholu)
  • 150 g biszkoptów
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g malin

Przygotowanie: kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Mascarpone delikatnie miksujemy i łączymy z kremówką. Kawę łączymy z amaretto. Biszkopty pojedynczo maczamy w mieszaninie kawy i alkoholu. Układamy w formie. Wykładamy na nie połowę masy serowej. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i resztę masy. Wierzch posypujemy kakao. Obkładamy malinami. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godziny.