Szybkie brownie - przepis
Składniki:
- 250g cukru
- 200g masła i odrobina do posmarowania foremki
- 200g gorzkiej czekolady
- 135g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik na 160°C. Przygotuj formę smarując ją masłem i wykładając papierem do pieczenia.
2. Masło włóż do rondelka i roztop je na małym ogniu. Dodaj do roztopionego masła połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj do jej roztopienia. Zdejmij garnuszek z ognia.
3. W oddzielnej misce zmiksuj albo wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj do nich ostudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
4. Dodaj mąkę, sól i ewentualne dodatki, np. posiekane orzechy lub owoce. Gotową masę wyłóż do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
5. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest gotowe do pokrojenia i spożycia.
Smacznego!
Komentarze