Tę pyszną przekąskę polecamy na błyskawiczny posiłek np. w pracy. Jest pełen wartościowych składników – białka, węglowodanów i witamin, a do tego jedna porcja to tylko 266 kalorii! Jak przygotować to szybkie danie z łososiem w roli głównej?
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 pęczka koperku lub garść rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- 50 g sera feta
- 50 g łososia wędzonego
- sok z cytryny
- 1–2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę wsypać do miski i zalać wrzątkiem tak, aby woda całkowicie ją przykryła. Odstawić na ok.10 minut. Gdy kasza wchłonie wodę i zmięknie, wymieszać ją widelcem.
2. Rukolę lub koperek opłukać, drobno posiekać, po czym wymieszać z kaszą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki opłukać, przekroić na pół. Fetę pociąć w kostkę lub pokruszyć.
3. W słoiku lub szerokiej szklance ułożyć najpierw kuskus z dodatkami, potem pokrojonego łososia. Rybę skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ozdobić pomidorkami i fetą.
--
Zdjęcia: Miód Malina Studio
Komentarze