Tacos to danie bardzo uniwersalne i różnorodne. We wnętrzu placka może znaleźć się naprawdę niemal wszystko, co lubimy!

Co to jest tacos?

Tacos to proste do wykonania danie bardzo popularne w Meksyku. Składa się z placka do tortilli przygotowanego przeważnie z mąki kukurydzianej i dodatku pszennej wersji. To odróżnia tacos od klasycznej tortilli, którą wykonuje się z pszennej odmiany. Klasycznie w tacos znajdziemy mięso wołowe w towarzystwie cebuli, czosnku i wielu intensywnych przypraw. Najczęściej pojawiają się w daniu także charakterystyczne dla Meksyku warzywa: fasola w czerwonej odmianie lub kukurydza. Z racji swojego poręcznego kształtu i miana potrawy “na raz” tacos bardzo często podawane jest w ramach przystawek. 

Jak zrobić placki do tacos?

Placki do tacos możesz samodzielnie wykonać w zaciszu swojej kuchni. Do ich przygotowania przygotuj:

  • 200 g mąki kukurydzianej, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 4 łyżki oleju (najlepiej kukurydzianego), 
  • gorącą wodę - mniej więcej ½ szklanki,
  • sól do smaku.

Domowe placki do tacos - jak je zrobić krok po kroku?

  1. Wszystkie suche składniki połącz w misce. Po wymieszaniu dolej olej i wodę. Zagniataj całość aż do momentu, aż ciasto będzie gładkie i dość elastyczne. Jeżeli ciasto będzie się za mocno kleić - dodaj mąki kukurydzianej. 
  2. Zagnieść kulę z ciasta i pokrój na małe kawałki, podobne do kopytek. 
  3. Każdy kawałek rozwałkuj, w trakcie podsypując blat mąką, by wałek nie kleił się. 
  4. Gotowe, cienkie placki smażyć na suchej patelni, bardzo mocno rozgrzanej. Wystarczy po 1 minucie na każdą stronę placka. 
  5. Jeszcze ciepłe placki zawinąć w muszelkę/łódeczkę. Można do trzymania placków w tej formie użyć kratki od piekarnika lub odwróconej blachy do muffinek. Poczekać do ostygnięcia. Gotowe!

Jak zrobić tacos z tortilli?

Jeżeli nie możemy znaleźć w pobliskich sklepach specjalnych placków do tacos, możemy wykonać je z zamiennika - tortilli pszennej. Wystarczy, że masz w domu opakowanie pszennych placków do tortilli, sól i oliwę z oliwek. Z tortilli wytnij mniejsze kółka o średnicy 8 cm. Użyj do tego specjalnego ringa do wycinania albo szklanki, która posłuży za wzór do wykrawania. Teraz wystarczy, że pędzelkiem posmarujemy placki oliwą i posolimy je. Następnie przygotuj blaszkę do muffinek i…obróć ją. W przerwy między wytłoczkami na muffinki powkładaj uformowane w łódeczki okręgi z tortilli. Tak przygotowaną blaszkę z plackami umieść w piekarniku na 5 minut, nagrzanym do 180 stopni. Tortille powinny stać się złote i zarumienione. Pilnujmy, by nic nie przypaliło się. Po ostygnięciu można łódeczki można faszerować w ulubiony sposób! 

ABC tacos: jakie przyprawy, nadzienie, sos do tacos?

Tacos to danie bardzo elastyczne i uniwersalne! Podstawą są placki i mięso, najczęściej wołowe, jednak często wymieniane na wieprzowinę i kurczaka. Przygotowuje się je w aromatyczny sposób w towarzystwie przypraw kojarzących się z meksykańskimi klimatami: słodką i ostrą papryką, czosnkiem, oregano, kolendrą, świeżo mielonym pieprzem. Sos zależy od rodzaju tacos, jakie przygotujesz. Polecamy skorzystać z dipów a’la czerwona salsa, a także tych łagodniejszych, przygotowywanych na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego. Nie bójmy się świeżych ziół - to one podkręcają smak i nadają świeżości. Tacos uwielbia dodatki owocowe, jak sok z pomarańczy, ananas, ziarenka granatu, czy limonka!  

Sprawdź też: Kimchi – azjatycka kiszonka, którą zachwyca się cały świat ->>

Zobacz również:

Tacos al pastor - przepis 

To przepis, który zasmakuje każdemu wielbicielowi mięsa a’la kebab. Potrawa ma wiele odmian, w zależności od szefa kuchni przyrządzana jest na swój sposób. 

Do przygotowania tacos al pastor potrzebujesz:

  • ½ kg mięsa wieprzowego (dowolny kawałek),
  • przyprawy do marynaty: łyżka papryki ostrej, po łyżeczce czosnku mielonego, soli, pieprzu, bazylii lub oregano, łyżka sosu sojowego
  • 150 g ananasa z puszki, 
  • po jednej czerwonej i białej cebuli, 
  • 1 pomarańcza, 
  • 1 limonka,
  • garść liści świeżej kolendry,
  • 10 sztuk gotowych tortilli do tacos.

Aby przygotować tacos al pastor należy:

  1. Mięso pokroić na plastry (jak kotlety).
  2. W miseczce przygotować marynatę: połączyć wszystkie przyprawy z sosem sojowym. 
  3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Przykryć (albo owinąć folią aluminiową) i odstawić na całą noc do lodówki. 
  4. Zamarynowane mięso przełożyć plastrami białej cebuli.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut. 
  6. Ostygnięte mięso pokroić podobnie do kebaba. 
  7. W międzyczasie przygotować marynowaną czerwoną cebulę: pokroić ją w plasterki i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z jednej pomarańczy. Odstawić na minimum 45 minut do lodówki. 
  8. Poskładać tacosy: do gotowego placka przekładać: mięso, kawałki ananasa, czerwoną cebulkę i liście kolendry. Przed podaniem można polać sokiem z wyciśniętej limonki do smaku.