Przepis pochodzi z najnowsze książki "Dziewczyny z wypiekami", gdzie znajdziecie mnóstwo słodkich pyszności na 4 pory roku!

Tarta grudniowa - przepis

SKŁADNIKI (na około 15 porcji)

Migdałowe ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Konfitura z malin i żurawiny:

  • 200 g mrożonych malin
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 g pektyny

Ganache:

  • 250 ml śmietanki
  • 100 g białej czekolady
  • 5 g żelatyny

Do dekoracji:

  • świeża borówka leśna lub żurawina
  • kilka gałązek rozmarynu
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu miksera planetarnego – końcówką w kształcie haka. Wylep formę do tarty o średnicy 25 cm, włóż do lodówki do całkowitego schłodzenia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do 190°C, tryb termoobieg. Schłodzoną tartę po wyjęciu z lodówki nakłuj widelcem, piecz 25 minut. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.

Maliny i żurawinę zasyp cukrem na patelni i smaż konfiturę do momentu, aż maliny zmniejszą o połowę swoją objętość, a sok odparuje. Pod koniec smażenia dodaj pektynę i smaż jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia.

Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody. Śmietankę zagrzej w garnuszku. Czekoladę połam na małe cząstki. Do ciepłej śmietanki dodaj czekoladę, odczekaj chwilę, aby temperatury się wyrównały, wymieszaj rózgą, tak aby śmietanka z czekoladą idealnie się połączyły. W kąpieli wodnej lub mikrofali upłynnij żelatynę, dodaj do śmietanki z czekoladą. Odstaw do wystudzenia.

Na wystudzony spód od tarty nałóż warstwę konfitury. Na konfiturę wylej ganache. Ganache czekoladowy musi być lekko tężejący podczas wylewania. Udekoruj borówką lub świeżą żurawiną i gałązkami rozmarynu. Posyp odrobiną cukru pudru.