Tarta karmelowo-bananowa - przepis

Składniki:

Krem karmelowo-bananowy i bita śmietana:
• 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
• 6 dojrzałych bananów
• 150 ml mleka 2% tłuszczu
• 300 ml śmietanki 3 6% (schłodzonej)
• 100 g gorzkiej czekolady

Kruche ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g masła
• 100 g cukru
• 2 żółtka

Przygotowanie:

Kruche ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy na gładką masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią
spożywczą, chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy spód ciasta widelcem, aby nie wyrosło.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. Następnie formę wyjmujemy
z piekarnika, obniżamy temperaturę do 180°C, wstawiamy z powrotem do piekarnika i podpiekamy dodatkowe 5 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjmujemy, studzimy.

Krem karmelowo-bananowy:
Stawiamy patelnię na dużym ogniu. Wsypujemy na nią 4 czubate łyżki cukru trzcinowego i rozprowadzamy, potrząsając patelnią. Kiedy cukier będzie się topił, obieramy 2 banany i miksujemy w blenderze razem z mlekiem na gładką koktajlową masę. Gdy cukier będzie złocisty, wlewamy zmiksowane banany z mlekiem i mieszamy całość bez przerwy przez 1–2 minuty, aby nic nie przywarło, aż masa nabierze złotego koloru. Wówczas przelewamy ją na spód ciasta i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto z masą ostygło. Wlewamy schodzoną śmietankę do miski i ubijamy trzepaczką balonową, aż będzie dość sztywna. Obieramy cztery pozostałe banany i kroimy w cienkie ukośne plasterki. Wyciągamy tartę
z lodówki i układamy na niej banany. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Dekorujemy zestruganymi nożem wiórkami czekolady i wstawiamy z powrotem do lodówki na mniej więcej 30 minut.

------------------------------------------------------------------------------

Przepis pochodzi z książki z przepisami Gai Suchockiej, laureatki ósmej edycji programu „MasterChef Junior”! To Gaja podbiła podniebienia jurorów programu, uzyskała prestiżowy tytuł nowej mistrzyni kuchni i możliwość wydania swojej pierwszej, autorskiej książki kucharskiej. Książka z przepisami najmłodszych szefów kuchni w sprzedaży od 13 maja.

Ucz się od... najlepszych. Ucz się od... najmłodszych. Jesteśmy przyzwyczajeni, że to dorośli uczą dzieci, doradzają im i dają wskazówki. W książce MasterChef Junior jest odwrotnie. To dzieci, których pasją jest kuchnia, i które gotują lepiej niż większość dorosłych podają swoje pomysły na przepyszne dania.

Znajdziesz tu przepisy na wspaniałe i smaczne:
• przystawki (np. sałatka z arbuzem, serem feta i orzeszkami pistacjowymi);
• dania z ryb i owoców morza (np. łososia w sosie teriyaki)
• mięsne potrawy (m.in. tagliatelle z dynią, boczkiem i szpinakiem);
• dania bezmięsne (wśród nich imbirowe placuszki z jajkiem i warzywami).
 
A na deser... oczywiście kuszące słodkości. Czy nie brzmi to jak zapowiedź wspaniałej uczty? Przygotuj ją według przepisów zwyciężczyni i uczestników 5. edycji programu MasterChef Junior. Satysfakcja i pyszny smak - gwarantowane!