Połączenie buraka i koziego sera to zestaw eksplodujący smakiem. Takie kompozycje nie są obce szefom kuchni, a połączenie to z łatwością znajdziemy w niejednym menu restauracyjnym. Kozi ser nada się także dla każdego, kto unika produktów mlecznych i laktozy. Burak natomiast dostarczy wiele cennych właściwości prozdrowotnych - jego wartość dla kondycji naszej krwi i poziomu hemoglobiny jest nieoceniona. O tym, dlaczego warto jeść buraki przeczytasz tutaj

Tarta z burakami i kozim serem jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Produkty do jej wykonania dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Łatwość wykonania nie odstraszy nawet młodego adepta kulinarnego. Tartę równie dobrze możesz wykonać korzystając z prawdziwego, kruchego ciasta. My stawiamy jednak na szybkość wykonania, a to zapewnia nam gotowe ciasto francuskie.

Tarta z burakami i kozim serem - składniki 

Aby przygotować tartę potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 100 gramów koziego sera,
  • 2 średnie buraki (my preferujemy zakup ugotowanej wersji),
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 jajka,
  • 200 mililitrów śmietany 30% (nada się także bezlaktozowy zamiennik),
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy (ewentualnie miodu),
  • oliwa z oliwek, 
  • przyprawy: oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.

Tarta z burakami i kozim serem - sposób wykonania

Jak zrobić tartę z burakami i kozim serem? Odpowiadamy: bardzo łatwo, w kilku prostych krokach!

By wykonać tartę należy: 

1. Cebulę pokroić na piórka, zeszklić i przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Podsmażać aż stanie się miękka, w międzyczasie dodać słodzidło: syrop klonowy, z agawy lub miód. 

2. Do większej miski wbić 3 jajka, roztrzepać razem ze śmietaną i przyprawami (ilość wedle uznania).

Zobacz również:

3. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim. Na samo dno wyłożyć usmażoną cebulę, na to pokrojonego w plasterki buraka. Na tartę wylewamy masę jajeczną. Całość przykrywamy plasterkami koziego sera. Doprawiamy pieprzem i solą po wierzchu. Jeżeli lubisz serowy smak - wierzch możesz posypać startym, twardym serem, np. grana padano. 

4. Tartę piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Sprawdź też: