Połączenie buraka i koziego sera to zestaw eksplodujący smakiem. Takie kompozycje nie są obce szefom kuchni, a połączenie to z łatwością znajdziemy w niejednym menu restauracyjnym. Kozi ser nada się także dla każdego, kto unika produktów mlecznych i laktozy. Burak natomiast dostarczy wiele cennych właściwości prozdrowotnych - jego wartość dla kondycji naszej krwi i poziomu hemoglobiny jest nieoceniona. O tym, dlaczego warto jeść buraki przeczytasz tutaj.
Tarta z burakami i kozim serem jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Produkty do jej wykonania dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Łatwość wykonania nie odstraszy nawet młodego adepta kulinarnego. Tartę równie dobrze możesz wykonać korzystając z prawdziwego, kruchego ciasta. My stawiamy jednak na szybkość wykonania, a to zapewnia nam gotowe ciasto francuskie.
Tarta z burakami i kozim serem - składniki
Aby przygotować tartę potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 gramów koziego sera,
- 2 średnie buraki (my preferujemy zakup ugotowanej wersji),
- 2 czerwone cebule,
- 3 jajka,
- 200 mililitrów śmietany 30% (nada się także bezlaktozowy zamiennik),
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy (ewentualnie miodu),
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Tarta z burakami i kozim serem - sposób wykonania
Jak zrobić tartę z burakami i kozim serem? Odpowiadamy: bardzo łatwo, w kilku prostych krokach!
By wykonać tartę należy:
1. Cebulę pokroić na piórka, zeszklić i przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Podsmażać aż stanie się miękka, w międzyczasie dodać słodzidło: syrop klonowy, z agawy lub miód.
2. Do większej miski wbić 3 jajka, roztrzepać razem ze śmietaną i przyprawami (ilość wedle uznania).
Zobacz również:
3. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim. Na samo dno wyłożyć usmażoną cebulę, na to pokrojonego w plasterki buraka. Na tartę wylewamy masę jajeczną. Całość przykrywamy plasterkami koziego sera. Doprawiamy pieprzem i solą po wierzchu. Jeżeli lubisz serowy smak - wierzch możesz posypać startym, twardym serem, np. grana padano.
4. Tartę piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdź też:
Komentarze