Tarta z hummusem, łososiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150 g łososia wędzonego
  • 4 łyżki hummusu (np marki Jasmeen)
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 185 g mozzarelli
  • 5 g masła
  • 5 g mąki
  • 5 listków bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna oraz nakłuwamy widelcem. Następnie ciasto smarujemy hummusem, rozkładamy na nim łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Równomiernie rozkładamy pomidory z puszki i doprawiamy solą i pieprzem. Do małej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy, którą polewamy ciasto i dodatki. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy w momencie, gdy masa z jajek i śmietany całkowicie się zetnie. Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.