Do wykonania tarty potrzebujesz: 

Na kruche ciasto:

  • ¾ kostki masła, najlepiej prosto z lodówki,
  • 1 ½ szklanki mąki (pszennej),
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Na farsz do tarty:

  • 300 g łososia (może być surowy, lub wędzony), 
  • 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego - w tym wypadku warto, by kupić mrożony szpinak liściasty),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser do posypania - może być parmezan lub mozarella. 

Na sos beszamelowy:

  • ¼ kostki masła,
  • ¼ szklanki mąki, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • ¼ szklanki śmietanki (30%),
  • 1 jajko. 

Tartę przygotujesz w następujący sposób:

Przygotuj kruche ciasto:

  1. Mąkę przesyp na blat lub stolnicę. Dodaj do niej pokrojone w mniejszą kostkę, schłodzone masło. Połącz składniki z solą oraz jajkiem. Zagniataj ciasto - najpierw metodą zasypywania mąki do środka we wbite jajko. Następnie zagniataj do otrzymania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj łyżkę lub dwie wody. 
  2. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź minimum 30 minut. Jeżeli czas Cię pogadania - nic straconego. Ciasto upiecze się także bez “odpoczynku” w lodówce. 
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj (podsypuj mąką, jeżeli będzie się kleić do stolnicy lub wałka). 
  4. Ułóż na formie do pieczenia. Najlepsza będzie taka o średnicy minimum 24 cm. 
  5.  Podpiecz ciasto przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pamiętaj, by nakłuć widelcem wyłożone na blaszce ciasto. Jeżeli boisz się, że zbytnio wyrośnie, możesz ułożyć na nim obciążenie na czas pieczenia. Jeżeli nie masz czasu na podpiekanie ciasta, wypiecze się ono także razem z farszem. Straci jedynie na swojej chrupkości i złotym kolorze.

Przygotuj farsz:

  1. Szpinak umyj, przełóż na patelnię i podgrzewaj (jeżeli boisz się przypalenia - dodaj nieco oliwy). Liście zmniejszą swoją objętość. 
  2. Jeżeli używasz świeżego łososia: odkrój skórę i wyciągnij ości. Polej go łyżką oliwy i dopraw przyprawami. Usmaż kawałki łososia na patelni. Możesz także ugotować go na parze. Ważne, by nie przesuszyć zbyt ryby. 
  3. Przełóż farsz: szpinak i łososia, na upieczony wcześniej, kruchy spód. 

Przygotuj sos beszamelowy:

  1.  W małym garnuszku roztop masło i wymieszaj je z mąką. 
  2. W momencie, gdy składniki się połączą, zdejmij rondel z palnika i powoli dolewaj mleka. Gdy płyn połączy się z mąką i mlekiem, przełóż garnek ponownie na źródło ciepła. 
  3. Mieszaj do momentu, aż beszamel zgęstnieje i będzie całkowicie gładki. 
  4. Na sam koniec dodaj śmietankę kremówkę oraz sól i pieprz do smaku. 
  5. Gdy sos dość mocno się wystudzi, wbij w niego roztrzepane jajko i dobrze wymieszaj.  

Gotowy sos beszamelowy przelej na przygotowane ciasto. Posyp ulubionym serem. 
Piecz tartę przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż całość dobrze stężeje. To ułatwi krojenie i podawanie tarty. 

Tartę możesz serwować na zimno lub ciepło. Dobrze też przechowuje się w zamrażarce - możesz z powodzeniem zachować ją na kolejne obiady! :) 

Sprawdź także: