Tę tartę przygotujesz dosłownie w kilka minut, a jej smakiem zaskoczysz niejednego gościa! 

Oczywiście, jak z każdym popularnym przepisem bywa, w Internecie mnoży się od wariacji na temat Tomato Tart. Dowolność wykonania głównie leży w wyborze sera. Możesz wybrać najzwyklejszy, biały serek do smarowania, postawić na włoskie ricottę lub mozarellę, a w luksusowej wersji wybrać pyszną burattę. Jako spód służy najczęściej gotowe ciasto francuskie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wymienić je na gotowe ciasto do pizzy (które ma przeważnie lepszy skład) lub samodzielnie przygotować kruche ciasto. „Serce” przepisu pozostaje bez zmian - sierpniowe, dojrzałe pomidory! 

Tomato Tart - składniki 

Do przygotowania tarty nie potrzeba wiele składników, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowego ciasta: 

  • opakowanie ciasta francuskiego (skorzystaj z naszego przepisu na kruche ciasto jeżeli chcesz wykonać je samodzielnie),
  • wybrany, ulubiony ser (mozarella, serek śmietankowy, buratta),
  • 5 średnich, dojrzałych pomidorów, 
  • oliwa z oliwek dobrej jakości, 
  • garść świeżych liści bazylii (ok. 15 sztuk),
  • sól i pieprz do smaku wedle uznania.

Tarta powinna starczyć dla 4 osób

Przetestuj też: Makaron z pomidorami na zimno - danie, które pokochasz w upalne dni! ->>

Tomato Tart - jak ją przygotować

Przygotowanie potrawy jest ekspresowe a przy tym zupełnie niewymagające i proste. Nie zaskoczy nikogo - gwarantujemy, że to danie skazane na sukces kulinarny. 

Wystarczy jedynie kilka kroków: 

  1. Przygotuj ciasto samodzielnie (możesz wykonać je z tego przepisu) lub wyłóż gotowy produkt na blaszkę z papierem do pieczenia. Zalecamy podpieczenie ciasta przed położeniem dodatków. 
  2. Jeżeli dodajesz ser wysmaruj nim ciasto lub pokrój go i rozrzuć na cieście. 
  3. Pomidory pokrój w plastry. Wytnij gniazda nasienne. Wybierz do tego ostry nóż. Letnie pomidory dojrzewające w słońcu mają tendencje do posiadania grubszej skórki. 
  4. Skrop całość oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. 
  5. Tartę wsadź do piekarnika na nieco dłużej - pomidory mają sporo wody, a chcemy by całość była raczej nierozmoczona. 
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika i delikatnym wystygnięciu posyp tartę liśćmi bazylii.

 

Całość wykonania razem z pieczeniem nie powinna zająć Ci więcej niż 30-45 minut! Tomato Tart to doskonały pomysł na lekkie danie podawane na spotkaniu ze znajomymi, lunch do pracy czy pyszną kolację. Wybierajmy dorodnepomidory - starannie pokrojone i ułożone dadzą fenomenalny efekt wizualny! Oczywiście, najlepsze pomidory kupimy na targu lub u zaufanego sprzedawcy - postarajmy się, by upolować najsmaczniejsze okazy. Pomidor to podstawa i klucz do doskonałego smaku tarty!