Tarta z ziemniaków - przepis

Przepis na: 4 porcje
Przygotowanie: 50 min

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • śmietana 30%
  • zioła prowansalskie lub specjalna przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 230 st. C i umieść w nim naczynie do tarty na 10 min.
2. Masło stop w rondelku. Zdejmij z ognia i połącz z roztopionym tłuszczem z gęsi.
3. Śmietanę wymieszaj z ziołami, by powstał rzadki sos.
4. Ziemniaki obierz i potnij na cieniutkie plasterki. Osusz.
5. Wyjmij naczynie z piekarnika i posmaruj je mieszanką masła i tłuszczu z gęsi. Częścią ziemniaczanych plasterków wyłóż na zakładkę dno naczynia. Posmaruj mieszanką tłuszczów, polej sosem do zapiekanki. Ułóż kolejną warstwę, którą też posmaruj tłuszczem i polej sosem. Powtórz czynności.
6. Na koniec pozostały tłuszcz wylej na wierzch ziemniaczanych plasterków. Przykryj folią aluminiową i dociśnij pokrywką.
7. Ustaw na górnej półce piekarnika i piecz 20 min. Zdejmij obciążenie i folię. Bez przykrycia piecz 20 min. Wyjmij, pokrój na trójkąty i podawaj.