Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 180 g masła
  • żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • tłuszcz do formy

Nadzienie:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • Białko (można wykorzystać to, które zostanie po użyciu żółtka do ciasta)
  • małe opakowanie śmietany 18% (może być też kremówka lub jogurt naturalny)
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Odrobina tymianku lub szczypiorku do posypania
  • Kilka plasterków boczku, bekonu lub szynki

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Piec około 15 minut w 200 stopniach.

2. Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz gałką muszkatołową.

3. Odłamać końcówki szparagów, i podgotować je na parze. Ciasto obłożyć pokrojoną w paseczki wędliną i szparagami. Zalać masą jajeczną. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Tartę można przykryć folią aluminiową by nie przyrumieniła się za bardzo od góry.