Składniki:
Ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 180 g masła
- żółtko
- kilka łyżek zimnej wody
- tłuszcz do formy
Nadzienie:
- Pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka
- Białko (można wykorzystać to, które zostanie po użyciu żółtka do ciasta)
- małe opakowanie śmietany 18% (może być też kremówka lub jogurt naturalny)
- Mielona gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- Odrobina tymianku lub szczypiorku do posypania
- Kilka plasterków boczku, bekonu lub szynki
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Piec około 15 minut w 200 stopniach.
2. Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz gałką muszkatołową.
3. Odłamać końcówki szparagów, i podgotować je na parze. Ciasto obłożyć pokrojoną w paseczki wędliną i szparagami. Zalać masą jajeczną. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Tartę można przykryć folią aluminiową by nie przyrumieniła się za bardzo od góry.
Komentarze