Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym - przepis
Składniki:
- gotowe ciasto do tarty
- 100 g sera pleśniowego
- paczka szpinaku baby
- 2 jajka
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 150 ml śmietany
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy szpinak i drobno pokrojony czosnek i smażymy, aż liście zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia.
Okrągłą formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C na 10 minut.
Jajka mieszamy ze śmietaną i pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym. Solimy, pieprzymy do smaku.
Do takiej masy wrzucamy przestygnięty szpinak z cebulką. Wszystko mieszamy i zalewamy masą ciasto.
Ponownie wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy 20-30 minut do wyrośnięcia.
Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Komentarze