Czym jest metabolizm?

- Można go porównać do pieca. To on decyduje o tym, ile kalorii danego dnia spalimy i na co je wykorzystamy. Zmienia się on jednak w trakcie naszego życia. Wraz z upływem lat metabolizm staje się coraz wolniejszy - mówi Agata Ziemnicka - dietetyk i ekspert żywieniowy. - Negatywnie wpływają na niego również rygorystyczne diety, nieregularne posiłki, niski poziom aktywności fizycznej czy omijanie śniadań.  Na szczęście możemy, dodając do posiłków kilka ważnych składników i nieco modyfikując zwyczaje żywieniowe, podnieść poziom metabolizmu. W efekcie ułatwi to utrzymanie prawidłowej masy ciała. Istnieje grupa produktów, która zawiera substancje czynne mogące przyspieszyć poziom metabolizmu. Są to na przykład kawa i zielona herbata, papryczka chilli czy imbir. Ale to nie wszystko. Ważne są też odpowiednie składniki (witaminy i minerały), które wyzwolą w organizmie energię do spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Co jeść, by podkręcić metabolizm? Oto kilka produktów, które w tym pomogą >>

--

Na podstawie mat. prasowych Philips