Pora zapoznać się z najpopularniejszym, zaraz obok Sangrii, hiszpańskim trunkiem! Tinto de verano w dosłownym tłumaczeniu czerwone letnie, to hiszpański sposób na delektowanie się czerwonym winem podczas upalnego lata.

Tinto de verano to czerwone wino rozcieńczone słodką wodą sodową lub oranżadą z dodatkiem cytryny. Hiszpanie do trunku dodają specjalny napój la casera, który tak naprawdę jest słodką wodą gazowaną. Wypróbuj go jako alternatywę dla popularnej Sangrii.

Tinto de Verano – przepis

Składniki na 1 porcję:

  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml gazowanej lemoniady cytrynowej, Sprite lub 7UP
  • plasterek cytryny
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Najważniejszą zasadą przygotowywania Tinto de Verano są proporcje 1:1 wina i lemoniady lub innego gazowanego napoju. Drugą, ważną zasadą jest temperatura składników – wszystkie powinny być mocno schłodzone. Jeżeli wybierasz wino słodkie, możesz lemoniadę rozcieńczyć 1:1 z wodą gazowaną, aby napój nie był zbyt słodki.
  2. Do dużego kieliszka lub szklanki koktajlowej wkładamy kilka kostek lodu. Następnie wlewamy wino.
  3. Dodajemy lemoniadę, mieszamy.
  4. Wrzucamy plasterki cytryny i ponownie mieszamy.

Tinto de verano podajemy od razu po przygotowaniu, to właśnie wtedy drink jest odpowiednio zimny i ma wszystkie bąbelki!

Sprawdź też: