Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Środą Popielcową zaczynającą Wielki Post, a zarazem jest to czwartek rozpoczynający ostatni karnawałowy tydzień roku.

Ponieważ data Tłustego Czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym.

W 2020 roku Tłusty Czwartek wypada 20 lutego.

Od tłustego czwartku rozpoczyna się ostatni, najbardziej szalony tydzień karnawału - ostatki, który zakończy się 25 lutego we wtorek przed Środą Popielcową, 26 lutego.

W 2020 roku Wielkanoc wypada 12 kwietnia.

Dawniej post był surowo przestrzegany i Tłusty Czwartek był ostatnią okazją do najedzenia się pysznościami na całe 40 dni Wielkiego Postu.

Tłusty Czwartek - od czego to się zaczęło?

Geneza Tłustego Czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

W specyficzny sposób obchodzono tłusty czwartek w Małopolsce. Nazywany on był wówczas combrowym czwartkiem. Według legendy nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza Combra, złego i surowego dla kobiet mających swoje kramy i handlujących na krakowskim rynku. Mówiono: Pan Bóg wysoko a król daleko, któż nas zasłoni przed Combrem. Umarł on podobno w tłusty czwartek. W każdą rocznicę śmierci przekupki na targu urządzały więc huczną zabawę i tańce. Podczas zabawy zaczepiały przechodzących tamtędy mężczyzn, których zmuszały do tańca lub do oddawania wierzchniej odzieży w zamian za krzywdy, jakie wyrządził Combr.

Jak sama nazwa wskazuje, świętowanie tłustego czwartku polega na solidnym objadaniu się przed Wielkim Postem. W tym celu na tłusty czwartek przygotowywano zawsze najbardziej kaloryczne przysmaki. Symbolem tego dnia stały się pączki, które, co ciekawe, serwowano w przeszłości nie na słodko, ale pikantne i „na tłusto”. Pączki przyrządzano bowiem z ciasta chlebowego i faszerowano boczkiem oraz mięsem.

Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Zobacz:

Przepis na pączki - 10 propozycji na Tłusty Czwartek ->>

Oponki serowe pieczone – przepis bez oleju ->>

Przepis na faworki ->>