Spis treści:

  1. Szarlotka z połówek jabłek z budyniem - kruche ciasto
  2. Szarlotka z połówek jabłek z budyniem - jogurtowe ciasto

Szarlotka z połówek jabłek z budyniem na kruchym cieście

Składniki:

  • 5-6 jabłek typu Szara Reneta,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru lub innego słodziku,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Przepołów i odstaw do miski.
  2. Zmieszaj wszystkie pozostałe składniki i zagnieć szybko do powstania zgrabnej kuli.
  3. Przedziel na pół i odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Zagotuj budyń z mlekiem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  5. Ciasto rozwałkuj na dwa płaty i przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem.
  6. Ułóż w niewielkich odstępach jabłka i zalej letnim budyniem. Przykryj kolejną warstwą ciasta.
  7. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 60 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną lub lukrem cytrynowym.

Szarlotka z połówek jabłek z budyniem na jogurtowym cieście

Składniki:

  • 5-6 jabłek typu Szara Reneta,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • kubek jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Przepołów i odstaw do miski.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  3. Następnie dodaj jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem i wkładaj każde jabłko, które lekko natnij na wierzchu.
  4. Miejsca między jabłkami skrop gęstym budyniem, przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  6. Sprawdź podczas pieczenia patyczkiem, czy wewnątrz jest już suche.