Porcja: 470 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Składniki na 4 porcje:
Mus:
- 1 kg obranych truskawek
- 450 g gorzkiej czekolady 70%
- 120 g białej czekolady
- 6 białek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany kremówki
Masa:
- 250 g czekolady 70%
- 3/4 szklanki kremówki
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: blat z biszkoptu czekoladowego
Przygotowanie:
1. Połowę truskawek zmiksować na gładkie purée. Ciemną i białą czekoladę roztopić na parze lub w kąpieli wodnej. Połączyć z truskawkową masą. Ubić białka z łyżką cukru na pianę. Ubić kremówkę na sztywno, dodać drugą łyżkę cukru. Pianę połączyć z płynną czekoladą, truskawkowym purée oraz kremówką.
2. Biszkopt włożyć do tortownicy. Ułożyć na nim część całych truskawek i zalać musem czekoladowo-truskawkowym. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
3. Przygotować masę: kremówkę zagotować z masłem i cukrem, a następnie rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z tortownicy. Posmarować czekoladową masą. Z części masy wycisnąć rozetki i ozdobić je resztą truskawek.
Zobacz również:

Komentarze