Porcja: 470 kcal
Przygotowanie: 35 minut

Składniki na 4 porcje:

Mus:

  • 1 kg obranych truskawek
  • 450 g gorzkiej czekolady 70%
  • 120 g białej czekolady
  • 6 białek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Masa:

  • 250 g czekolady 70%
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: blat z biszkoptu czekoladowego

Przygotowanie:

1. Połowę truskawek zmiksować na gładkie purée. Ciemną i białą czekoladę roztopić na parze lub w kąpieli wodnej. Połączyć z truskawkową masą. Ubić białka z łyżką cukru na pianę. Ubić kremówkę na sztywno, dodać drugą łyżkę cukru. Pianę połączyć z płynną czekoladą, truskawkowym purée oraz kremówką.

2. Biszkopt włożyć do tortownicy. Ułożyć na nim część całych truskawek i zalać musem czekoladowo-truskawkowym. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

3. Przygotować masę: kremówkę zagotować z masłem i cukrem, a następnie rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z tortownicy. Posmarować czekoladową masą. Z części masy wycisnąć rozetki i ozdobić je resztą truskawek.

tort-z-truskawkami
Zdjęcie: A. Rogalski / "Moje Gotowanie"