Tort jednorożec - przepis
Porcja: 460 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Na 10 porcji
- 5 jajek
- szklanka cukru kryształu
- 1 i 1/2 szklanki maki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g dżemu
- 250 g kostki do pieczenia Kasia
- 500 g cukru pudru
- 3 łyżki kremówki
- masa cukrowa do dekoracji (500 g białej, 250 g różowej, 50 g czarnej),
- złoty barwnik spożywczy w sprayu
Jajka ubić z cukrem kryształem. Ubijając, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych foremek o średnicy 18 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180°C. Wystudzić. Każdy z placków przekroić w poprzek i przełożyć dżemem. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem i kremówka. Masa posmarować boki i wierzch tortu. Szpachelką rozgrzaną w ciepłej wodzie wyrównać powierzchnie tortu. Z masy cukrowej ulepić kwiatki, włosy, uszy i oczy oraz róg jednorożca. Mniejsze uszka i róg spryskać złotym barwnikiem. Odstawić do wysuszenia. Oczy posmarować woda i przykleić do tortu. Wierzch ciasta ozdobić pozostałymi dekoracjami.
Komentarze