Tort mech

Tort mech kusi już samym wyglądem i pięknym kolorem. Rzeczywiście wygląda jak świeży leśny mech. A jak smakuje!  Dodane do ciasta listki szpinaku nadają mu wilgotności, co sprawia, że tort jest lekki i dłużej zachowuje świeżość. Na szczęście przygotowanie go jest stosunkowo proste i nie zajmie Wam więcej czasu niż pozostałe wypieki.

Przepis na tort

Składniki ciasta:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanki mąki krupczatki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

  • 300 ml śmietany 36%,
  • 2 śmietanki fixy,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Do ozdoby:

  • owoc granatu lub jagody
Tort mech
Shutterstock

Sposób przygotowania

Ciasto

Rozmróź szpinak i odciśnij nadmiar wody. Przesiej oba rodzaje mąki przez sito, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste. Zmiksuj jajka z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie pomału wlewaj olej jednocześnie miksując. Dodaj mąkę z wymieszanym z nią proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.  Na samym końcu dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 25 centymetrów. Piecz przez godzinę w temperaturze 180° C. Wystudź.

Masa

Ubij na sztywno śmietanę. Na koniec dodaj fixy i cukier puder.

Przygotowanie tortu

Z wystudzonego ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij górną część. Na ciasto wyłóż śmietanę. Posyp ją obficie okruszkami i lekko dociśnij dłonią. Na koniec ozdób wierzch pestkami granatu. Ślicznie wyglądają również owoce jagód, które ładnie odcinają się na tle zieleni.

Zobacz także najlepsze ciasta ze śliwkami i z kruszonką >>>