Tort urodzinowy jest honorowym gościem na każdej imprezie, a świeczki poustawiane na nim mają moc spełniania życzeń. Każdy tort jest wyjątkowy, ponieważ w konkretnym wieku jest się tylko raz w życiu. 

Tort urodzinowy – przepis na tort czekoladowy

Własnoręcznie wykonany tort, upieczony ze szczerego serca i podarowany w towarzystwie najlepszych życzeń nie może nie być pyszny. Poniżej prezentujemy przepis na tort czekoladowy dla 15 osób. Tort będzie miał 22 centymetry średnicy i posiadał 4 warstwy biszkoptu.

Składniki na jeden blat czekoladowego biszkoptu (dla wykonania tortu będziemy potrzebować dwa):

  • 9 łyżek cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 3 jajka.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 2 kostki masła,
  • 5 łyżek kakao,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń waniliowy.

Dla ozdoby:

  • wiśniówka na poncz,
  • kwaśny dżem,
  • słodycze czekoladowe do dekoracji,
  • cukrowe koraliki,
  • 1 łyżka oleju kokosowego na polewę.

Biszkopt warto upiec poprzedniego dnia, aby zdążył ostygnąć i odpowiednio podeschnąć. Na początku należy wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao i przesiać przez sitko. Następnie ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę. Do piany powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao cały czas miksując. W ten sposób przygotowaną mieszankę przekładamy do uprzednio wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 centymetrów i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 45 minut. Po upływie tego czasu warto sprawdzić, przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Do wykonania tortu potrzebujemy dwóch takich biszkoptów. Po wystygnięciu biszkoptów, należy je przekroić na 4 jednakowej grubości blaty ciasta.

Tworzenie kremu rozpoczynamy do ugotowania budyniu. Robimy to w bardzo staranny sposób, aby nie powstały żadne grudki. Po ugotowaniu przelewamy go do miseczki, do ostygnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Zabieg ten zapobiegnie pojawieniu się kożucha. W oddzielnej misce miksujemy miękkie masło wymieszane z cukrem pudrem. Powinno ono utworzyć puszystą masę, do której następnie dodamy wystudzony budyń. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i na sam koniec dodajemy kakao.

Teraz można przystąpić do składania tortu w jedną całość. Na paterze układamy pierwszy placek z ciasta i nasączamy go ponczem. Następnie pokrywamy kremem oraz dżemem. Całość przykrywamy kolejnym plackiem i wykonujemy dokładnie tę samą czynność. Następnie układamy kolejne warstwy tortu. Do środka toru powinna starczyć nam połowa kremu. Resztę należy wykorzystać do wierzch i do dekoracji.

Na wierzchnią warstwę biszkoptu nie nakłada się ani ponczu ani dżemu. Przykrywa się ją jedynie starannie kremem i wyrównuje, a następnie odkłada całość do lodówki na 15 minut, aby krem zdążył stwardnieć. Po wyjęciu ciasta z lodówki nakłada się kolejną warstwę na wierzch oraz pokrywa boki ciasta. Całość powinna być wyrównana i gładka.

Dekorowanie jest ostatnim etapem przygotowywania tortu. Przed jego podaniem warto przechowywać go w lodówce.

Przepis na tort urodzinowy z malinami

Dla miłośników owoców sezonowych przygotowaliśmy przepis na tort czekoladowy z malinami. Konstrukcja i wielkość przysmaku pozostaną jednakowe, jak w przepisie powyżej. Zmianie ulegnie jedynie masa, która znajdzie się wewnątrz ciasta. Tym razem przygotujemy ją na bazie śmietany kremówki, dzięki czemu będzie lżejsza i delikatniejsza, ale też mniej odporna na wysokie temperatury.

Składniki na krem malinowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki,
  • fix do ubijania śmietany,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 500 gram malin.

Rozpoczynając przygotowanie kremu należy dokładnie ubić śmietanę. Kiedy będzie już sztywną pianą, dodajemy fix do ubijania oraz cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie masę należy podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodajemy połowę malin i miksujemy przez pół minuty. Masa zyska kolor różowy. Pozostała masa będzie biała. Zabieg ten pozwoli nam na przygotowanie kolorowego tortu z całymi owocami malin wewnątrz.

Placki z ciasta przekładamy identycznie, jak w przypadku przepisu powyżej. Dokładnie tak samo postępujemy też z rozłożeniem masy na zewnątrz ciasta. W tym przypadku jednak poleca się ozdobienie wypieku świeżymi owocami.

Super tort urodzinowy – inspiracje zdobień

Torty urodzinowe potrafią wyglądać jak prawdziwe dzieła sztuki. Co więcej nie trzeba musieć przygotowywać wymyślnych figurek, ozdób, mas cukrowych i zadrukowanych opłatków na tort, aby nasze ciasto było małym dziełem sztuki. Podpowiadamy, w jaki sposób udekorować ciasto domowymi sposobami.

Największą popularnością cieszą się wypieki, które zostały udekorowane w klasyczny i skromny sposób. W tym celu doskonale sprawdzą się świeże owoce, zioła, cukrowe koraliki lub żelki.

Ciasto można również ozdobić jadalnymi płatkami kwiatów lub nawet całymi kwiatkami. W łatwy sposób można je nabyć w każdej hali targowej i w większości supermarketów. To bardzo prosty, ale przepiękny i bezpretensjonalny pomysł.

Nasze dzieci zapewne będą miały wiele radości, kiedy ich tort zostanie udekorowanymi kolorowymi lizakami. Można wcisnąć je dookoła wypieku, ale też ułożyć z nich imię lub prosty obrazek.

Zobaczcie galerię z najpiękniejszymi tortami czekoladowymi ->>

Najpiękniejszy tort urodzinowy – inspiracje

Dobrą alternatywą dla rękawa do kremów, szablonów do tworzenia pikerów i domowych ozdób są prostsze rozwiązania, które niemalże natychmiast dadzą oszałamiający efekt końcowy.

Powszechnie dostępne są bajkowe opłatki na tort z nadrukiem z ulubionej bajki lub kreskówki naszej pociechy. Można zamówić opłatki personalizowane, na których nadrukowane zostanie dowolne zdjęcie lub grafika. Opłatek umieszcza się na torcie na kilka godzin przed podaniem, aby zdążył nasiąknąć wilgocią i dobrze scalić się z tortem.

Trójwymiarowy i graficzny wygląd tortu zapewnią dekoracje na drewnianych patykach. Ich wybór jest bardzo szeroki. Tego typu ozdoby oddadzą klimat każdej imprezy i doskonale wpiszą się w motyw przewodni przyjęcia. Najlepiej prezentują się na prostej i jednolitej podstawie.