Tort z arbuza - letnia wersja ciasta z kremem

Ten lekki i orzeźwiający deser będzie idealną alternatywą dla klasycznego przekładanego ciężkim kremem biszkoptu. Idealnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć i z pewnością zaskoczy Twoich gości swoim niecodziennym środkiem. Ma znacznie mniej kalorii niż tradycyjny tort, a do tego przygotujesz go w niecałe 40 minut!

tort-z-arbuza
Zdjęcie: BBS Studio dla "Dobrych Rad"

Składniki na 16 porcji:

  • 1 średni arbuz
  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • łyżka cukru pudru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • sezonowe owoce: maliny, borówki, jeżyny, śliwki, gruszki, brzoskwinie

Tort z arbuza - przygotowanie:

1. Schładzamy arbuza, a następnie odcinamy górę i dół ostrym nożem, aby powstały dwie płaskie powierzchnie. Potem odcinamy skórę z boków, by środek arbuza zyskał kształt walca. Wyrównujemy ściany. To ułatwi nam później nakładanie kremu z bitej śmietany. Orzechy siekamy drobno.

tort-arbuzowy-przepis
Zdjęcie: BBS Studio dla "Dobrych Rad"

2. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Papierowym ręcznikiem osuszamy arbuza z soku.

tort-z-arbuza-przepis
Zdjęcie: BBS Studio dla "Dobrych Rad"

3. Ubitą śmietanę nakładamy łyżką na wierzch i boki arbuza, a następnie równomiernie rozprowadzamy. Wygładzamy kremową masę i obsypujemy boki tortu posiekanymi orzechami.

tort-arbuzowy
Zdjęcie: BBS Studio dla "Dobrych Rad"

4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie układamy na nim świeże owoce (większe można pokroić). Podajemy od razu - lub schładzamy w lodówce jeszcze przez kilka minut.

Obejrzyj, jak go zrobić krok po kroku:

--

Sprawdź też: Przepis na tort, który wygląda jak mech >>>