Tort z arbuza - letnia wersja ciasta z kremem
Ten lekki i orzeźwiający deser będzie idealną alternatywą dla klasycznego przekładanego ciężkim kremem biszkoptu. Idealnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć i z pewnością zaskoczy Twoich gości swoim niecodziennym środkiem. Ma znacznie mniej kalorii niż tradycyjny tort, a do tego przygotujesz go w niecałe 40 minut!

Składniki na 16 porcji:
- 1 średni arbuz
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- łyżka cukru pudru
- 150 g orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- sezonowe owoce: maliny, borówki, jeżyny, śliwki, gruszki, brzoskwinie
Tort z arbuza - przygotowanie:
1. Schładzamy arbuza, a następnie odcinamy górę i dół ostrym nożem, aby powstały dwie płaskie powierzchnie. Potem odcinamy skórę z boków, by środek arbuza zyskał kształt walca. Wyrównujemy ściany. To ułatwi nam później nakładanie kremu z bitej śmietany. Orzechy siekamy drobno.

2. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Papierowym ręcznikiem osuszamy arbuza z soku.

3. Ubitą śmietanę nakładamy łyżką na wierzch i boki arbuza, a następnie równomiernie rozprowadzamy. Wygładzamy kremową masę i obsypujemy boki tortu posiekanymi orzechami.

4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie układamy na nim świeże owoce (większe można pokroić). Podajemy od razu - lub schładzamy w lodówce jeszcze przez kilka minut.
Obejrzyj, jak go zrobić krok po kroku:
--
Sprawdź też: Przepis na tort, który wygląda jak mech >>>
Komentarze