Tosty francuskie to nic innego jak kromki czerstwego chleba namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie resztek nieświeżego chleba. Co ważne, sposobów na podanie tego prostego dania jest wiele, dzięki czemu możemy za każdym razem stworzyć zupełnie inną fuzję smaków. Poznajcie przepis na tosty francuskie z miodem i owocami!

Tosty francuskie z miodem i owocami - przepis

Składniki:

  • 6-7 kromek chałki, pieczywa pszennego lub chleba pszenno-żytniego          
  • 125 ml mleka               
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki miodu                             
  • olej rzepakowy do smażenia
  • świeże owoce np. maliny, borówki, jagody
  • świeża mięta do dekoracji     

Wykonanie:

  1. Do mleka dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  2. Kromki pieczywa przekroić na pół lub na cztery części.
  3. Każdy kawałek zamoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
  4. Wyłożyć na talerz, polać strużkami miodu i posypać ulubionymi owocami.
  5. Udekorować listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Sprawdź też:

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy