Tosty francuskie z miodem i owocami - przepis
Składniki:
- 6-7 kromek pieczywa pszennego lub chleba pszenno-żytniego
- 125 ml mleko ekologiczne BIO ( np OSM Piątnica)
- 2 jajka
- 2-4 łyżki miodu
- olej rzepakowy do smażenia
- świeże owoce np. maliny, borówki, jagody
- świeża mięta do dekoracji
Wykonanie:
1. Do mleka dodać jajka i dokładnie wymieszać.
2. Kromki pieczywa przekroić na pół lub na cztery części.
3. Każdy kawałek zamoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
4. Wyłożyć na talerz, polać strużkami miodu i posypać ulubionymi owocami.
5. Udekorować listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Komentarze