Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień i ulepszeń, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są jednak składniki, które potrzebują odrobiny czasu, by nabrać smaku znanego nam z dzieciństwa. Jednym z nich jest niewątpliwie śledź, który na czas Świąt Bożego Narodzenia z ulubionej przystawki zamienia się w ulubioną zupę. Choć wymaga moczenia przez noc, na dobre rzeczy warto trochę poczekać. Na Święta czekamy przecież cały rok!

Prezentujemy kartkę z przepiśnika Adriana Halusiaka – Szefa Kuchni restauracji „Spichlerz” w Zamku Topacz.

Tradycyjna zupa śledziowa - przepis

Składniki:

  • 600 g śledzi a’la matias
  • Przegotowana woda do zalania śledzi
  • Ok. 3 szklanki mleka
  • 1 średnia cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • Sok z ok. połowy cytryny
  • Szczypta cukru
  • Ziemniaki
  • Mleko do gotowania ziemniaków
  • Ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin.
  • Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki i przekładamy do cebuli. Całość zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie i zaprawiamy śmietaną.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny według uznania.
  • Podczas gdy zupa się chłodzi, obieramy ziemniaki. Gotujemy je w mieszance wody i mleka w proporcjach 1:1,z dodatkiem czosnku w łupince i odrobiny soli.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Podajemy z zupą śledziową.

Smacznego!

----------------------------------------------------

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl.