Zupa grzybowa – przepis

Składniki:

  • włoszczyzna (pietruszka, marchew, por, kawałek selera)
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 1 cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki) 10/12 sztuk
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 warzywne kostki rosołowe
  • przyprawy (liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz)
  • opcjonalnie natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Moczymy grzyby przez noc w zimnej wodzie.
  2. Odsączamy grzyby z wody i kroimy je na kawałki. Następnie kroimy włoszczyznę i cebulę. Wkładamy warzywa i grzyby do garnka.
  3. Całość zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy masło, kostki rosołowe i przyprawy. Zupę gotujemy na małym ogniu do zmiękczenia grzybów, przez około 30 minut.
  4. Doprawiamy zupę solą i pieprzem i wyciągamy włoszczyznę i cebulę. Do zupy dodajemy śmietanę i mąkę. Ponownie gotujemy. Sprawdzamy czy zupa jest dobra w smaku i ewentualnie doprawiamy.
  5. Zupa jest gotowa. Gotujemy do niej makaron i możemy delektować się smakiem.
  6. Zupę na talerzu możemy ozdobić świeżo pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!