Zupa grzybowa – przepis
Składniki:
- włoszczyzna (pietruszka, marchew, por, kawałek selera)
- 2 litry wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
- 1 cebula
- 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki) 10/12 sztuk
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 warzywne kostki rosołowe
- przyprawy (liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz)
- opcjonalnie natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Moczymy grzyby przez noc w zimnej wodzie.
- Odsączamy grzyby z wody i kroimy je na kawałki. Następnie kroimy włoszczyznę i cebulę. Wkładamy warzywa i grzyby do garnka.
- Całość zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy masło, kostki rosołowe i przyprawy. Zupę gotujemy na małym ogniu do zmiękczenia grzybów, przez około 30 minut.
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem i wyciągamy włoszczyznę i cebulę. Do zupy dodajemy śmietanę i mąkę. Ponownie gotujemy. Sprawdzamy czy zupa jest dobra w smaku i ewentualnie doprawiamy.
- Zupa jest gotowa. Gotujemy do niej makaron i możemy delektować się smakiem.
- Zupę na talerzu możemy ozdobić świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze