Tradycyjne jagodzianki - przepis

Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 15 minut
na 12 sztuk

Ciasto:
• 20 g świeżych drożdży
• 4 łyżki cukru
• cukier waniliowy
• skórka starta z 1/2 cytryny
• szklanka ciepłego mleka
• 3 szklanki mąki
• 5 łyżek roztopionego masła
• tłuszcz do blachy

Nadzienie:
• szklanka jagód
• łyżka cukru
• 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki cukru
• łyżka cukru waniliowego
• skórka starta z 1/2 cytryny
• 3 łyżki mąki
• 2 łyżki śmietany

Lukier:
• 2 czubate łyżki cukru pudru
• łyżeczka soku z cytryny

Jagodzianki - przygotowanie:

Drożdże rozetrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Zalej mlekiem. Dodaj 2 szklanki mąki, wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj masło i resztę mąki; zagnieć ciasto. Odstaw je na 30 minut. Jagody wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Potnij na kwadraty (8x8 cm).
Na każdy nałóż po porcji jagód i sklej w kopertę. Ułóż na natłuszczonej blasze. Składniki na kruszonkę rozetrzyj. Ciastka posmaruj śmietaną i posyp kruszonką. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 180°C, a gdy bułeczki podrosną, piecz je ok. 15 minut. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Lukrem posmaruj bułeczki.