Tradycyjny krupnik - przepis

Składniki:

• 200 g boczku
• 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
• 2 ziemniaki
• 1 pietruszka
• 1 marchewka
• 1 kawałek selera
• 1 mały por
• 1 duża cebula
• oliwa
• sól
• świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy boczek 2 minuty na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka.
2. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt grube półplasterki, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, a pora siekamy. Warzywa wkładamy do garnka. Wlewamy 1 l wody i zagotowujemy.
3. Wsypujemy kaszę i gotujemy 20 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.