Trójwarstwowy sernik gotowany bez herbatników

Składniki:

  • kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego w kubełku lub samodzielnie zmielony twaróg,
  • 6 jajek,
  • kostka masła,
  • pół tabliczki czekolady karmelowej,
  • pół tabliczki czekolady białej,
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 duże opakowania budyniu bez proszku,
  • biszkopty w typie ladyfingers.

Przygotowanie:

  1. Biszkopty rozłóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, aby zakryły całe dno.
  2. Do garnka przełóż masło z cukrem pudrem i podgrzej, aby roztopiło się całkowicie.
  3. Dodaj twaróg oraz jajka. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. Wsyp budyń oraz szczyptę soli.
  4. Jeszcze ciepłą i gładką masę podziel na 3 części i do każdej pokrusz inny smak czekolady. Pozwól, aby roztopiła się pod wpływem ciepła i wymieszaj.
  5. Przełóż warstwami masę i dokładnie rozprowadź, jednocześnie wygładzając.
  6. Tak przygotowany sernik należy przełożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny lub na całą noc.
  7. Możesz udekorować startą czekoladą lub ulubionymi owocami z puszki.

Dobra rada:

Sernik gotowany trójwarstwowy możesz przygotować również z dodatkiem herbatników, przekładając nimi każdą warstwę. Dzięki nim można łatwo ukroić odpowiednia porcję, gdy sięgamy po prostokątną formę.