Truskawki w czekoladzie

Te ekspresowe czekoladki to truskawki  zanurzone w płynnej czekoladzie – mlecznej, gorzkiej lub białej. Czekoladę należy rozpuścić na parze i w płynnej zanurzyć owoce; następnie nadziać je na patyki do szaszłyków i zostawić do zastygnięcia. Zanim czekolada zastygnie, owoce posyp kolorowym krokantem lub orzechami. A po zastygnięciu możesz nanieść na nie ozdobne paski, wykorzystując gotową polewę czekoladową.

Truskawkowe róże

Do ich wykonania wybierz dorodne okazy owoców o podłużnym kształcie. Każdy owoc natnij kilkakrotnie ostrym nożem, formując płatki (nacinanie zaczynamy bliżej szypułki). Każdy „płatek” odegnij na zewnątrz. Usuń szypułkę, a truskawkę nabij na gałązkę róży (żywą lub sztuczną) i wstaw do wazonu. Uwaga! Truskawkowe róże możesz też po prostu ułożyć na paterze – wtedy nie usuwaj szypułek z owoców.

Ekspresowe owocowe szaszłyki

Zrobisz je z truskawek i np. ananasa z puszki (pociętego w plastry). Z truskawek usuń szypułki, każdą przekrój na pół i malutką foremką wykrój kształt serca. Podobne serduszka wykrój z plasterków ananasa. Serduszka ponabijaj na patyczki do szaszłyków i zaraz podawaj.

Truskawki faszerowane

Składniki: 100 g kremowego twarożku śmietankowego, 100 g łagodnej gorgonzoli, ok. 20 sztuk bardzo dużych truskawek, garść pokruszonych orzechów włoskich lub płatków migdałów, 100 ml gęstego octu balsamicznego

Przygotowanie:

Twarożek i gorgonzolę utrzeć na gładką masę. Truskawki opłukać i dobrze osączyć. Odciąć czapeczki z szypułkami i delikatnie wydrążyć środek. Do wnętrza truskawek włożyć serową masę. Orzechy lub płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Posypać nimi truskawki. Wierzch delikatnie skropić octem balsamicznym.

Uwaga! Farsz, który proponujemy, ma lekko słonawy smak, takie truskawki świetnie więc się nadają na letnią przystawkę przed daniem głównym. Jeśli jednak wolisz wykorzystać danie jako deser, truskawki możesz nadziać czymś słodkim, np. serkiem mascarpone lub kremówką ubitą z odrobiną cukru pudru.

truskawki-faszerowane
A. ROGALSKI / „MOJE GOTOWANIE”

--

Zobacz też: 5 pomysłów na szybki deser z truskawkami >>>