Ciasto z rabarbarem i kremem waniliowym

Składniki
Ciasto:
170 g mąki, 
50 g cukru,
100 g zimnego masła,
żółtko,
łyżeczka śmietany 12%

Wypełnienie:
2-3   gałązki rabarbaru,
5-6  łyżek ciemnego cukru,
2 szklanki mleka,
budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem,
3 łyżki mąki pszennej,
laska wanilii,
szklanka kremówki

Wykonanie

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw je na godzinę do lodówki.  Rabarbar umyj i obierz z włókien. Potnij na ok. 10 cm kawałki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody i wsyp ciemny cukier. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (rabarbar powinien być miękki, ale nie może się rozpadać). Zostaw do ostudzenia. Ciasto wyjmij z lodówki  i wylep nim wysmarowaną papierem do pieczenia podłużną formę (może być11x35 cm).  Piecz 20 minut,w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. W 3/4 szklanki mleka wymieszaj mąkę i budyń. Resztę mleka zagotuj z rozerwaną laskę wanilii.  Połącz z  mlekiem wymieszanym z mąką i proszkiem budyniowym. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje. Zostaw do ostudzenia. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z budyniem (wcześniej z budyniu usuń resztki laski wanilii). Masę rozłóż na cieście. Na wierzchu połóż kawałki rabarbaru. Skrop syropem powstałym w trakcie pieczenia rabarbaru. Schłodź przed podaniem.

Ciasto z rabarbarem i pianką

Składniki:
600 g rabarbaru
Ciasto: 150 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g miękkiego masła, 150 g cukru, cukier waniliowy, 4 żółtka, jajko,  masło do formy
Beza: 4 białka, 150 g cukru,  łyżeczka soku z cytryny, łyżka płatków migdałowych

Rabarbar umyj i obierz z włókien. Potnij na 3 centymetrowe kawałki. Obie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawaj po żółtku, a na końcu  całe jajko. Do masy jajecznej dodawaj  łyżce sypkie produkty i  mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciastem wyłóż wysmarowaną masłem tortownicę. Obłóż kawałkami rabarbaru.  Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Białka na pianę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Pianę rozłóż na cieście. Wstaw na jeszcze 20 minut do piekarnika. Pod koniec pieczenia piane możesz posypać płatkami migdałów.

Kruche ciasto z rabarbarem z truskawkami i kruszonką

Składniki: 350 g mąki pszennej, 100 g masła , 2-3 łyżki smalcu, 2 żółtka, 400 g rabarbaru, garść truskawek, łyżka skrobi kukurydzianej , 150 g cukru
Kruszonka: 100 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru 70 g masła

Wykonanie

Składniki na kruszonkę zagnieć razem. Wstaw do zamrażalnika. W tym czasie mąkę na ciasto posiekaj z tłuszczem. Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto (gdyby nie chciało się połączyć, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody). Ciastem wylep wysmarowaną masłem okrągłą formę .  Rabarbar umyj i obierz z włókien. Potnij na 3 centymetrowe kawałki. Truskawki obierz z szypułek. Potnij w ćwiartki. Razem rabarbarem włóż do miski. Posyp skrobią kukurydzianą i cukrem. Wymieszaj. Przełóż na ciasto. Ciasto na kruszonkę pokrusz na ciasto lub zetrzyj na tarce i ciastem posyp wierzch tarty. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.