Szukasz sprawdzonego przepisu na sos, który doskonale pasować będzie do dań typowych dla sezonu grillowego? Sos tzatziki to jeden z prostszych do zrobienia i ciekawszych w smaku sosów na zimno. Wykonasz go dosłownie w kilka minut! Co zrobić, aby zaskoczył smakiem Ciebie i Twoich bliskich? Musisz przygotować go ze świeżych składników! Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki, a także świeżą miętę i koperek, ponieważ to właśnie te składniki mają największy wpływ na to, jak sos finalnie będzie smakował. Jak zrobić sos tzatziki? Poznaj nasz przepis!

Sos tzatziki – przepis

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 200 g ogórków świeżych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • pęczek mięty
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myjemy, obieramy i wykrajamy gniazda nasienne.
  2. Pozostałą część ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Ogórki solimy i odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy je z soku. Warto robić to ręcznie, aby upewnić się, że nie pozostała w nich zbyt duża ilość wody.
  4. Do ogórków dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek.
  5. Następnym krokiem jest przeciśnięcie przez praskę czosnku oraz posiekanie koperku i mięty. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Sprawdź też: