Sałatka jarzynowa, znana również jako sałatka warzywna lub sałatka majonezowa, to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Gotowane warzywa w towarzystwie jajek, groszku, kiszonych ogórków i majonezu to smak, który zna niemal każdy Polak. Sałatka najczęściej pojawia się na naszych stołach na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Jak przygotować tradycyjną sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa – skąd się wzięła na naszych stołach?

Nie ma jednoznacznego pierwowzoru sałatki jarzynowej. Niektórzy mówią, że pochodzi od francuskiej sałatki „macédoine” z XVIII wieku. Inni twierdzą, że pochodzi z Rosji, a autorem pierwszego przepisu był Lucien Oliver. Bez względu na to skąd pochodzi, wiemy, że nie wyobrażamy sobie bez niej Świąt!

Sałatka jarzynowa – przepis

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • ½ jabłka
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka majonezu
  • przyprawy: sól, czarny pieprz

Opcjonalnie: ½ cebuli, 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.  
  2. Odcedzamy, ostudzamy i obieramy.
  3. Następnie kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużej miski.
  4. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je do warzyw.
  5. Ogórki oraz jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski.
  6. Odsączamy groszek i dodajemy go do reszty warzyw. Opcjonalnie kroimy cebulkę na drobne kawałki i ją także dodajemy do miski.
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i wszystko ze sobą mieszamy.
  8. Przekładamy do salaterki. Możemy udekorować majonezem lub kawałkami warzyw.

Sprawdź też: