To danie może zaskoczyć nawet mięsożercę! Pomidorowy sos w towarzystwie odpowiednio przygotowanego tofu jest pożywne i smaczne. Przekonajcie się sami!
Wegańskie spaghetti bolognese - przepis
Składniki:
- 200 g naturalnego tofu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- przyprawy: czerwona papryka słodka, czosnek granulowany, ostra papryczka, sól, pieprz, bazylia, oregano
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy mielone tofu, które będzie zastępować mięso mielone.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°.
- Tofu kroimy na kawałki i dokładnie odsączamy je z wody.
- Wrzucamy tofu do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki granulowanego czosnku, ¼ łyżeczki ostrej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu.
- Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i wykładamy na blasze.
- Pieczemy 25-30 minut aż tofu zarumieni się i stanie się chrupiące. Wyciągamy je i czekamy aż ostygnie.
Przygotowujemy sos pomidorowy.
- Drobno kroimy cebulę i przeciskamy czosnek przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Wrzucamy krojone pomidory i smażymy około 7-10 minut.
- Dodajemy przecier, łyżeczkę oregano i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy tofu i podgrzewamy 2-3 minuty.
- Gotowy sos wykładamy na ulubiony makaron.
Gotujemy ulubiony makaron i wykładamy na niego gotowy sos. Danie możemy posypać wegańskim lub zwykłym parmezanem.
Komentarze