Jak przygotować wegetariański kapuśniak? Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmuje kilka chwil!

Wegetariański kapuśniak - składniki do przygotowania zupy

By przygotować wegetariański kapuśniak potrzebne są:

  • 1 cebula, 
  • 1 marchew,
  • 4 ziemniaki, 
  • 750 g kiszonej kapusty (może być w wersji z marchewką), 
  • 3 łyżki masła i oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka miodu i sosu sojowego, 
  • 2 litry bulionu warzywnego, 
  • przyprawy: po 1 łyżeczce: kminku mielonego, oregano, słodkiej papryki, kminu rzymskiego w nasionach. 

Wege kapuśniak - przygotowanie krok po kroku 

Ugotowanie zupy zajmuje naprawdę niewiele czasu. Sposób wykonania wegetariańskiego kapuśniaku jest bardzo prosty: 

  1. W sporym garnku (w którym docelowo będziemy gotować zupę) roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Zeszkij ją na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy kminek, kmin rzymski, oregano i paprykę. 
  2. Obierz i pokrój marchew w plasterki. Dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
  3. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Posól wedle uznania. Po 5 minutach wlej litr bulionu. Dodaj sos sojowy i miód. Popieprz do smaku. Przykryj całość pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj około 20 minut - ziemniaki i marchew powinny w tym czasie zmięknąć.
  4. W trakcie gotowania zupy przygotuj kapustę: w drugim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj wypłukaną kapustę. Jeżeli lubisz kwaśne zupy, nie musisz tego robić. Możesz ją także pokroić - zależy, w jakiej formie najbardziej lubisz zupę z kapusty. Smaż na oliwie około 5 minut. Dolej drugą część bulionu do kapusty (1 litr). Przykryj całość pokrywką i zagotuj. 
  5. Gotową kapustę przełóż do garnka z wywarem warzywnym i gotuj wszystko około 10 minut. 

Gotowe! Jeżeli w domu masz miłośnika mięs do tak przygotowanego wege kapuśniaku możesz dorzucić także podsmażoną kiełbasę, czy boczek. 

Sprawdź też inne przepisy: