To wyjątkowo pyszny i zdecydowanie najszybszy sposób przyrządzenia karpia - choć wymaga pewnych przygotowań. Rybę trzeba najpierw obłożyć przyprawami i pozostawić na noc. Ale samo wykonanie dania zajmie ci dosłownie chwilę. Karpia smażymy na maśle klarowanym, które wydobędzie delikatny smak ryby i w połączeniu ze świeżymi ziołami stworzy iście świąteczną kompozycję. Jak przygotować karpia w tym prostym, ziołowym wydaniu?

Składniki:

  • ok. 1,3 kg wypatroszonego karpia
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Zanim przygotujemy karpia, obkładamy go plastrami cebuli i czosnku i zostawiamy na noc w lodówce - dzięki temu pozbędziemy się niezbyt apetycznego zapachu mułu, który jest najczęściej przywoływany przez przeciwników tej ryby. Następnego dnia karpia doprawiamy solą i pieprzem. Do brzucha wkładamy kilka gałązek ulubionych ziół i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowaną rybę smażymy bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągamy zioła dopiero wtedy, gdy karp będzie gotowy. 

mat. prasowe

--

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.