Kultowy deser w wydaniu, które poleca Dorota Świątkowska – znana blogerka, autorka przepisów na znakomite słodkości – to rozkosz na podniebieniu. Słodycz bezy przełamana jest wyrazistym smakiem limonkowego kremu i plasterkami kiwi, co daje niezrównany efekt.

PORCJA: 321 kcal
PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

Składniki na 7 sztuk

BEZY:

  • 5 białek z dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • łyżeczka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM LIMONKOWY:

  • duże jajka
  • 2 żółtka 
  • 160 g drobnego cukru 
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonek

DEKORACJA:

● kilka owoców kiwi

Przygotowanie

1. Białka lekko spieniamy, następnie dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach do otrzymania gęstej piany. Dodajemy wtedy cukier, stopniowo łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Pod koniec wlewamy ocet winny lub sok z cytryny. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia z narysowanymi okręgami o średnicy 10 cm. Wyłożyć na nie przygotowana masę bezową. Piec 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec ok. 40 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na noc.

mini-bezy

Zdjęcie: D. Świątkowska / Moje Wypieki

2. Limonki wyparzyć, skórkę otrzeć. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Dodać masło i sok z limonki. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otarta z limonki. (Uwaga! Ten krem najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w wyparzonym słoiku).

mini-pavlova

Zdjęcie: D. Świątkowska / Moje Wypieki

3. Bezy ułożyć na tacy (w trakcie pieczenia mogą lekko popękać z wierzchu, w środku powinny być jednak suche i chrupiące) . Na wierzch każdej bezy delikatnie wyłożyć po porcji limonkowego kremu. Kiwi obrać, pokroić w dość cienkie plasterki. Plasterkami owoców obłożyć wierzch bezy. Deser od razu podawać.

pavlova-z-kiwi

Zdjęcie: D. Świątkowska / Moje Wypieki

Więcej przepisów Doroty Świątkowskiej (mojewypieki.com) szukaj w nowym wydaniu jej debiutu książkowego. Znajdziesz tu także przepisy dotąd niepublikowane. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Egmont.