Szukasz pomysłu na lekkie danie, które przywoła utęsknioną wiosnę? Spróbuj tę sałatkę z jajkami i kozim serem!
Sałatka z jajkami i kozim serem - przepis
Co będzie potrzebne?
- co najmniej dwa rodzaje sałaty
- 4 jajka na twardo
- 2 łyżek odsączonych kaparów
- ok. 200 g rozdrobnionego tuńczyka (gotowanego we wrzątku, pieczonego lub z puszki)
- 2 posiekane dymki
- 8 pokrojonych suszonych pomidorów w oleju (możemy też dodać świeże pomidorki koktajlowe)
- 100 g miękkiego koziego sera w kawałkach
- oliwa
- ocet balsamiczny
- świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
- Jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
- Sałaty umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu.
- Na sałatach ułożyć kapary i rybę, posypać dymką. Skropić oliwą i posolić.
- Dodać pomidory, jajka i ser. Oprószyć pieprzem i skropić octem balsamicznym.
- Podawać z tostami z bagietki, posmarowanymi czosnkiem.
Jeśli pominie się ser kozi, warto do sałatki dodać kleksy z musztardy Dijon.
Zobacz też:
- Witaminowa sałatka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika
- Sycąca sałatka z komosą ryżową i orzechami
- Sałatka ziemniaczana na 3 sposoby - klasyk na talerzu
Komentarze