Co będzie potrzebne?

  • co najmniej dwa rodzaje sałaty
  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżek odsączonych kaparów
  • ok. 200 g rozdrobnionego tuńczyka (gotowanego we wrzątku, pieczonego lub z puszki)
  • 2 posiekane dymki
  • 8 pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g miękkiego koziego sera w kawałkach
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • świeżo zmielony pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
  2. Sałaty umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu.
  3. Na sałatach ułożyć kapary i rybę, posypać dymką. Skropić oliwą i posolić.
  4. Dodać pomidory, jajka i ser. Oprószyć pieprzem i skropić octem balsamicznym.
  5. Podawać z tostami z bagietki, posmarowanymi czosnkiem. 

Jeśli pominie się ser kozi, warto do sałatki dodać kleksy z musztardy Dijon.