Pasta z wędzonej makreli
8 porcji
- 1 wędzona makrela
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
Do podania:
- 1 bagietka
- 100g serka śmietankowego
- świeżo zmielony pieprz
- 1/4 pęczka szczypiorku
1. Makrelę obieramy, usuwamy skórę i ości, rozdrabniamy. Cebulę obieramy, siekamy. Rybę mieszamy z cebulą, musztardą i majonezem.
2. Bagietkę kroimy na porcje. Smarujemy serkiem śmietankowym, na wierzchu rozsmarowujemy pastę z makreli. Oprószamy pieprzem. Szczypiorek siekamy, posypujemy kanapki przed podaniem.
Twarożek z rzodkiewką
6 porcji
- 300 g wiejskiego twarogu
- 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- pęczek rzodkiewek
Do podania:
- mały chleb wiejski
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
1. Twaróg przekładamy do miski, ugniatamy. Dodajemy śmietanę lub jogurt i mieszamy. Solimy do smaku. Mieszamy.
2. Rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Chleb kroimy, smarujemy twarożkiem, na wierzchu układamy rzodkiewkę. Oprószamy pieprzem, posypujemy rzeżuchą.
Pasta z bobu i groszku
8 porcji
Zobacz również:
- 100 g bobu świeżego lub mrożonego
- 200 g mrożonego groszku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g startego sera peccorino + do posypania
- garść liści mięty
- sól
Do podania:
- 8 kromek chleba pszenno-żytniego
1. Bób i groszek gotujemy w wodzie z dodatkiem masła. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób obieramy. Część bobu i groszku odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z jogurtem, serem i kilkoma listkami mięty. Solimy do smaku.
2. Chleb opiekamy, smarujemy pastą, dekorujemy groszkiem oraz bobem. Posypujemy serem i miętą.
Pasta jajeczna jak u babci
6 porcji
- 6 jajek
- 1 cebula
- sól
- 2-3 łyżki majonezu
Do podania:
12 kromek żytniego chleba ze słonecznikiem
pieprz
5 rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1. Jajka gotujemy na twardo. Jeszcze ciepłe obieramy i siekamy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę, oprószamy solą, a następnie lekko ugniatamy, dzięki czemu będzie łagodniejsza w smaku.
2. Do jajek dodajemy cebulę i majonez, mieszamy. Solimy do smaku. Kromki chleba smarujemy pastą. Na wierzchu układamy plasterki rzodkiewki, oprószamy pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze