A artykuł pochodzi z najnowszego wydania Sielska Kuchnia

Pasta z wędzonej makreli

8 porcji

  • 1 wędzona makrela
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu

Do podania:

  • 1 bagietka
  • 100g serka śmietankowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 pęczka szczypiorku

1. Makrelę obieramy, usuwamy skórę i ości, rozdrabniamy. Cebulę obieramy, siekamy. Rybę mieszamy z cebulą, musztardą i majonezem.
2. Bagietkę kroimy na porcje. Smarujemy serkiem śmietankowym, na wierzchu rozsmarowujemy pastę z makreli. Oprószamy pieprzem. Szczypiorek siekamy, posypujemy kanapki przed podaniem.

Twarożek z rzodkiewką

6 porcji

  • 300 g wiejskiego twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pęczek rzodkiewek

Do podania:

  • mały chleb wiejski
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy

1. Twaróg przekładamy do miski, ugniatamy. Dodajemy śmietanę lub jogurt i mieszamy. Solimy do smaku. Mieszamy.
2. Rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Chleb kroimy, smarujemy twarożkiem, na wierzchu układamy rzodkiewkę. Oprószamy pieprzem, posypujemy rzeżuchą.

Pasta z bobu i groszku

8 porcji

  • 100 g bobu świeżego lub mrożonego
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g startego sera peccorino + do posypania
  • garść liści mięty
  • sól

Do podania:

  • 8 kromek chleba pszenno-żytniego

1. Bób i groszek gotujemy w wodzie z dodatkiem masła. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób obieramy. Część bobu i groszku odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z jogurtem, serem i kilkoma listkami mięty. Solimy do smaku.
2. Chleb opiekamy, smarujemy pastą, dekorujemy groszkiem oraz bobem. Posypujemy serem i miętą.

Pasta jajeczna jak u babci

6 porcji

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • sól
  • 2-3 łyżki majonezu

Do podania:
12 kromek żytniego chleba ze słonecznikiem
pieprz
5 rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

1. Jajka gotujemy na twardo. Jeszcze ciepłe obieramy i siekamy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę, oprószamy solą, a następnie lekko ugniatamy, dzięki czemu będzie łagodniejsza w smaku.
2. Do jajek dodajemy cebulę i majonez, mieszamy. Solimy do smaku. Kromki chleba smarujemy pastą. Na wierzchu układamy plasterki rzodkiewki, oprószamy pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.