Szukasz ciekawego przepisu na prosty deser bez pieczenia? Spróbuj ten rozpływający się w ustach sernik trzywarstwowy! Idealne połączenie czekolady, śmietanki i owoców to doskonały sposób na powitanie nowej pory roku. Sprawdź przepis!

Sernik trzy smaki – przepis

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Spód kakaowy:

  • 150 g ciasteczek maślanych
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g roztopionego masła

Baza:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 530 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 300 g śmietanki 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g porzeczek lub innych owoców leśnych (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Spód ciasta:

  1. Ciasteczka kruszymy na proszek, przesypujemy do miski, dodajemy kakao i mieszamy.
  2. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonej masy, mieszamy.
  3. Masę wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i delikatnie ugniatamy.
  4. Wstawiamy do lodówki.

Serowa baza do ciasta:

  1. Twaróg, mleko skondensowane i cukier waniliowy ubijamy mikserem na puszystą masę.
  2. Bazę serową dzielimy na trzy części.
  3. Śmietankę ubijamy z fixami na puszystą, sztywną masę.

Masa brązowa:

Zobacz również:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Ostudzoną czekoladę dodajemy do 1/3 bazy ciasta i dokładnie mieszamy.  
  3. 2 ½ łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na minutę.
  4. Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  5. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy czekoladowej i dokładnie mieszamy.
  6. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty masy czekoladowej i mieszamy.
  7. Do masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
  8. Masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wstawiamy do lodówki.

Masa jasna:

  1. Zaczynamy od zalania 2 ½ łyżeczki żelatyny dwiema łyżkami zimnej wody i odstawienia do napęcznienia na minutę.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do drugiej z trzech części bazy serowej i mieszamy.
  3. Do masy serowej dodajemy 1/3 ubitej śmietanki, delikatnie mieszamy i wykładamy na masę czekoladową.
  4. Wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki.

Masa owocowa:

  1. Wybrane owoce miksujemy z cukrem pudrem na mus. Jeżeli korzystasz z mrożonych owoców, pamiętaj, aby wcześniej je rozpuścić.
  2. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na minutę. Następnie żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu owocowego i dokładnie mieszamy. Rozcieńczoną żelatynę dodajemy do reszty musu i mieszamy.
  4. Ostatnią część bazy serowej łączymy z musem z żelatyną i dokładnie mieszamy.
  5. Do masy owocowej dodajemy ostatnią część ubitej śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy.
  6. Masę owocową delikatnie wykładamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż sernik całkowicie stężeje.

Gotowy sernik można udekorować świeżymi owocami, orzechami lub musem owocowym.

Zobacz też:

  1. 3 sekrety udanego sernika
  2. Sernik na zimno z truskawkami – 5 przepisów bez pieczenia
  3. Ciasto dyniowe bez pieczenia
  4. Ciasto z jagodami bez pieczenia
  5. 8 najsmaczniejszych serników na lato