Wiosna zbliża się naprawdę wielkimi krokami, dlatego już teraz zrób miejsce w szafie na zimową odzież! Wiosenny czas przez wielu uznawany jest za jeden z najpiękniejszych, najbardziej wesołych i pozytywnych okresów w roku – zdecydowanie coś w tym jest. Zamiast myśleć o tym, że na zewnątrz pogoda jeszcze nie zachęca do długich wojaży, zacznij planować cudowne wycieczki i pikniki w gronie najbliższych – opracuj najlepsze trasy i zastanów się, co zabierzesz ze sobą do kosza piknikowego. Nie masz pomysłu? Z pomocą przychodzi Nutella!

Rolada owocowa z Nutellą i owocami.
Rolada owocowa to wyjątkowo pyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser, który idealnie sprawdzi się na każdej wiosennej wycieczce, a także w czasie przyjemnego popołudnia przy kawie na tarasie.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe jabłka
  • 1 żółtko
  • mleko
  • 60 g Nutelli (15 g na porcję)

Najpierw dokładnie obierz i umyj jabłka, następnie pokrój je na małe kawałeczki i duś na patelni. Kiedy ostygną, zmiksuj je na gładko. Rozłóż ciasto francuskie i rozwałkuj (na około 5 mm grubości). Wyłóż na nie jabłka i zwiń w roladę.
Przygotuj foremkę z papierem do pieczenia. Włóż do niej roladę, jej wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Piecz roladę w piekarniku (200 st. C) przez pół godziny. Kiedy ciasto ostygnie, pokrój je na kawałki i serwuj z Nutellą.

Mus z Nutellą
Mus to bardzo lekki i smaczny deser, po który z wielką chęcią sięgną wszyscy miłośnicy słodkości – zarówno mali, jak i ci nieco więksi!


Składniki na 4 porcje:

  • 30 g bitej śmietany
  • 60 g Nutelli (po 15 g na porcję)
  • 80 g bezików (pokruszonych)
  • 4 mini beziki (w całości)
  • wybrane owoce leśne

Najpierw odłóż 40 g Nutelli i wymieszaj ją z 30 g bitej śmietany. Następnie przygotuj 4 przezroczyste pucharki i na spód każdego z nich wsyp pokruszone beziki. Warstwę z bezików przykryj musem stworzonym z Nutelli i bitej śmietany. Gotowy deser wstaw na około 2 godziny do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie udekoruj wierzch deseru Nutellą, np. przy pomocy rękawa cukierniczego, bezami i owocami.

Trójkolorowe muffinki z Nutellą
Trójkolorowe muffinki to wspaniała propozycja na smaczny deser, który możesz włożyć do kosza piknikowego i zabrać ze sobą na wiosenną wycieczkę!
Składniki na 12 mini babeczek:

  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 260 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 18 g skrobi kukurydzianej
  • 4 g soli
  • 80 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 80 g ugotowanych i ugniecionych marchewek
  • 70 g posypki orzechowej
  • 60 g Nutelli

Zacznij od ubicia jajek z cukrem. Następnie dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia, sól i skrobię. Wymieszaj dokładnie, dodaj masło i olej. Podziel ciasto na trzy równe części. Do jednej z nich dodaj ziemniaki, do drugiej marchewkę, a do trzeciej posypkę orzechową. Uzupełnij foremki do muffinek do ¾ wysokości i piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Kiedy muffinki wystygną, udekoruj każdą z nich Nutellą przy pomocy rękawa cukierniczego i poprósz posypką orzechową.