Witaminowa sałatka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki ziarna słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka kefiru
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta chili
  • suszony czosnek (np. Knorr)

Sposób przygotowania:

1. Buraka obierz (najlepiej w rękawiczkach), umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka obierz, umyj i pokrój w kostkę.

2. Słonecznik praż na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć.

3. W miseczce wymieszaj kefir, majonez i oliwę wraz z suszonym czosnkiem, dzięki czemu surówka będzie bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.

4. Buraka i ogórka wrzuć do miski, dodaj uprażony słonecznik, oprósz przyprawami i wymieszaj. Polej sosem, wymieszaj przed podaniem.

Zobacz też:

Zakwas buraczany – domowy eliksir zdrowia ->>

Dlaczego warto jeść buraki? ->>