Ten pyszny placek, którego podstawą są drożdże i oliwa z oliwek to obowiązkowa pozycja na włoskich stołach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Upieczone z podwójnej porcji może stanowić bazę do kanapek. Cudownie sprawdza się na rozpoczęcie długiej biesiady, jak i po prostu na przegryzienie czegoś pysznego. Chlebek tuż po upieczeniu ma chrupiącą skórę i puszysty środek. Zapachy, które towarzyszą pieczeniu przeniosą Cię do słonecznej Italii. Nie wierzysz? Poznaj przepis i przygotuj go dla swoich bliskich!

Włoski chlebek z oliwkami - przepis

Przepis na: 6 porcji
Przygotowanie: 25 minut + czas rośnięcia
Porcja: 350 kcal

ZACZYN:

  • 1 00 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniej wody

CIASTO:

  • 50 g szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 190 g mąki pszennej typ 650
  • 1 i 3/4 szklanki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

1. Zrób zaczyn. Drożdże wymieszaj z wodą. Wsyp mąkę i zmiksuj. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin.
2. Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z wodą. Wlej do zaczynu i pomieszaj. Dodaj obie mąki, sól i oliwę. Zmiksuj. Ciasto będzie bardzo luźne. Dołóż pokrojone pomidory i oliwki. Delikatnie zamieszaj. Ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
3. Ciasto wyłóż na deskę posypaną mąką. Uformuj prostokąt o grubości 2-3 cm. Posyp mąką. Pokrój na 6 porcji i uformuj prostokąty. Przełóż na natłuszczoną blachę, zachowując duże odstępy. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
4. Wstaw miskę z wrzątkiem do piekarnika i rozgrzej go do 220 st. C. Chlebki piecz ok. 20 minut, aż się zrumienią. Gdy uderzymy nożem w spód, powinny wydawać głuchy odgłos.

Chlebki doskonale smakować będą w towarzystwie hummusu, smalcu z fasoli lub pasty z suszonych pomidorów.

Zobacz również:

Sprawdź też: