Woda różana to naturalny kosmetyk, bogaty w wiele cennych składników aktywnie wnikających do naszego organizmu. Najczęściej stosowana jest do pielęgnacji cery oraz włosów. Zobacz jak działa!

Woda różana – właściwości

Naturalna woda różana to produkt otrzymywany przez destylację róż "Damascena Bułgarska". Jest hydrolatem, czyli rodzajem wody otrzymywanym z kwiatów. Ma ona pH zbliżone do naturalnego odczynu skóry, dzięki czemu jest bezpieczna i działa kojąco. Zawiera prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz flawonoidy. Posiada właściwości przeciwzapalne, zmiękczające, i oczyszczające. W krajach arabskich woda arabska od starożytności służy do oczyszczania twarzy, mycia włosów, a nawet do przyrządzania jedzenia.

Woda różana – poprawia wygląd cery

Woda różana działa na naszą skórę kojąco, dlatego jest szczególnie polecana osobom z cerą trądzikową oraz skłonną do zaczerwień. Jest ona idealnym tonikiem do każdej, nawet najbardziej wymagającej cery, ponieważ nie narusza ochronnej warstwy skóry. Dzięki obecności witaminy A woda różana działa antybakteryjnie i regenerująco.

Woda różana – odmładza

Witamina C oraz witamina E chronią naszą skórę przed przedwczesnym starzeniem skóry oraz redukują przebarwienia. Te same witaminy sprawiają, że nasza skóra jest nawilżona, a proces starzenia jest wyraźnie spowolniony.

Woda różana – wzmacnia włosy

Woda różana wzmacnia cebulki włosowe, stymuluje wzrost włosów, a także odżywia skórę głowy i nadaje włosom blask.

Woda różana – zastosowanie

Pielęgnacja skóry: woda różana najlepiej sprawdzi się w formie toniku, który stosujemy dwa razy dziennie po umyciu twarzy i przed nałożeniem kremu.

Pielęgnacja włosów: woda różana może być stosowana jako płukanka. Wystarczy wymieszać 3 łyżki wody różanej ze szklanką zimnej wody. Płukanką polewamy włosy po umyciu i zostawiamy do wyschnięcia.

Na ukąszenia: wystarczy namoczyć wacik wodą różaną i przycisnąć w miejscu ukąszenia. Stan zapalny i zaczerwienienie powinny zmniejszyć się, a świąd całkowicie zniknąć.

Składnik dań: wodę różaną możemy dodawać do napojów na zimno oraz na ciepło. Jest ona także świetnym dodatkiem do ciast, kremów i budyni.