Postanowienia noworoczne robi większość z nas. Nowy Rok to przecież nowy początek i nowa szansa na poprawę naszego życia. Aby wytrwać w postanowieniach, warto zacząć od niewielkich zmian, które finalnie będą miały ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Co ma największy wpływ na nasz organizm? Nasza dieta! Wystarczy 5 zmian w kuchni, aby poczuć różnicę!

Jedz więcej warzyw!

Planując posiłki postaraj się, aby Twój jadłospis w dużej mierze składał się z warzyw. Przy każdym posiłku 3/4 talerza powinny stanowić jarzyny i zielenina, a im więcej surowego tym lepiej. Możesz przemycić je także w postaci zup, warzywnych kremów i sałatek czy warzywnych chipsów.

Zupy krem doskonale sprawdzą się zimą, ponieważ rozgrzeją nas i dostarczą organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki i batatów:

Składniki dla 4 osób:

  • 850 g czerwonej papryki
  • 200 g batatów
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • 300 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy, rozcinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 st. C.
  2. Wyjmujemy i za pomocą noża szybko zdejmujemy oddzielające się skórki.
  3. Bataty gotujemy do miękkości, a następnie obieramy ze skórki.
  4. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pastę oraz ocet balsamiczny. Wszystko blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą.

Do przygotowania zupy wykorzystaj blender ręczny ErgoMixx Bosch, który wesprze na wszystkich etapach gotowania. Zupa krem to danie idealne do mrożenia i porcjowania na później. Wykorzystaj do tego blender, który pomoże przechować potrawy w bezpieczny, próżniowy sposób w specjalnych pojemnikach.

Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego Tritanu, wolnego od bisfenoli. Można je bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić w zmywarce. Pojemnik i woreczki strunowe świetnie sprawdzą się również do segregacji produktów w lodówce i w zamrażalce.

Uzupełnij dietę o witaminy i minerały

Nasza dieta powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne, w tym przeciwutleniacze oraz substancje ochronne pochodzenia naturalnego. Doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi zastrzyku witamin i innych, cennych substancji jest za pomocą świeżych, domowych soków i koktajli.

Przepis na koktajl regenerujący:

Składniki:

  • mleko 0,5% (pół szklanki)
  • jagody (mogą być mrożone (pół szklanki)
  • banan
  • miód (łyżka)

Przygotowanie:

Banan obrać ze skórki, odciąć ciemny wierzchołek, pokroić w plasterki. Zmiksować z mlekiem, jagodami i miodem.

Banan jest jednym z najbardziej odżywczych owoców. Zawiera cukry, które są błyskawicznie wchłaniane do krwiobiegu, co pozwala na szybką regenerację sił. Miód to również energia w czystej postaci, poza tym wzmacnia siły obronne organizmu. Czarne jagody zawierają więcej przeciwutleniaczy, niż jakikolwiek inny owoc czy warzywo. Dzięki temu szybko neutralizują toksyny. Jeśli miałaś wyczerpujący dzień, czujesz się przemęczona lub intensywnie ćwiczyłaś, ten koktajl postawi cię na nogi.

Możesz ten koktajl przygotować wcześniej i przechować w lodówce w specjalnej butelce ToGo. Trwała, wykonana z wolnego od BPA tritanu butelka ToGo pozwala Ci zabrać ze sobą świeżo przygotowane smoothie gdziekolwiek się wybierasz. To idealny towarzysz w ciągu aktywnego dnia.

Bądź bardziej EKO!

Ważne, aby już przy gotowaniu szukać pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia. Gdy tylko zaczniemy zwracać na to uwagę, otworzą się przed nami drzwi kreatywnego i ekologicznego gotowania. Zdecydowanie najlepszym pomocnikiem będzie do tego Blender ręczny ErgoMixx Bosch, który wesprze na wszystkich etapach gotowania, a także pomoże przechować potrawy w bezpieczny, próżniowy sposób. Resztki jedzenia, których w żaden sposób nie da się już przerobić, warto odkładać do specjalnego pojemnika i wyrzucać do bioodpadów.

Resztki z obiadu, które nie są roślinne, nie nadają się do kompostowania. Kości zwierzęce, jajka, nabiał – to są odpady zmieszane. Wszystko inne, czyli warzywa, owoce, skórki, obierki, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty, liście, uschnięte kwiaty - to wszystko wrzucaj do małego pojemnika w kuchni i raz dziennie, na koniec dnia wynoś do odpadków bio. Nie wyrzucaj ich w zwykłych reklamówkach - nikt tego nie rozwiąże. W sklepach można kupić specjalne woreczki biodegradowalne i w nich możesz spokojnie wyrzucać odpadki bio. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile takich odpadków „produkujemy” codziennie!

Pij więcej wody!

Picie wody to coś, o czym często zapominamy! Przede wszystkim sięgaj po tę bogatą w składniki mineralne, elektrony i zasadową. Dziennie Twoje ciało traci nawet do 3 litrów płynów, a Twoim zadaniem jest uzupełnianie braków. Dlaczego to takie ważne? Jeśli nie przyjmujesz wystarczającej ilości wody zaczynasz tyć, ponieważ odwodnienie spowalnia przemianę materii nawet o 3%! Dodatkowo ciało zatrzymuje wodę, przez co człowiek wygląda na grubszego, niż jest w rzeczywistości. Dlatego w tym roku zaczynamy pić wodę! Możemy dodawać do niej cytrynę, bazylię lub kawałki ulubionych owoców.

Jeśli obawiasz się, że zapomnisz o regularnymi piciu wody w ciągu dnia, rozpisz sobie plan i staraj się go trzymać lub ustaw sobie przypomnienia w telefonie. Dzięki temu z czasem wykształcisz przyzwyczajenie i woda stanie się Twoim nieodłącznym towarzyszem. Możesz zabrać ją wszędzie ze sobą w butelce ToGo!

Zacznij przygotowywać wszystko od zera!

Pesto, humus, przecier pomidorowy, a nawet majonez to produkty, które najczęściej kupujemy gotowe, a możemy w kilka chwil zrobić je samemu w domu. Domowe będą nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze!

Przepis na klasyczne pesto z bazylii i orzeszków pinii

Składniki:

  • duży pęczek świeżej bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 g startego parmezanu lub sera Pecorino Romano
  • 30 g orzeszków piniowych
  • ok. 1/3 szklanki oliwy
  • sól

Przygotowanie:

  1. Z bazylii odrywamy twarde łodygi. Liście płuczemy.
  2. Czosnek obieramy, kroimy na kilka części. Miksujemy razem z bazylią, serem i orzeszkami piniowymi.
  3. Miksując na najniższych obrotach powoli wlewamy oliwę.
  4. Przekładamy do szklanego opakowania i przechowujemy w lodówce.

Pesto możesz zamknąć szczelnie w taki sposób, że po wyjęciu z lodówki będzie smakowało równie dobrze i świeżo jak tuż po przygotowaniu! Musimy włożyć je do pojemnika próżniowego Bosch. Następnie montujemy pompę próżniową do korpusu blendera. Ostatnim krokiem jest wypompowanie powietrza blenderem ręcznym ErgoMixx. Taki sposób przechowywania pozwala zachować świeżość artykułów spożywczych na dłużej.

Systemy próżniowe marki Bosch z linii ErgoMixx i VitaMaxx pomagają zachować świeżość produktów spożywczych nawet dwukrotnie dłużej. To perfekcyjne urządzenia pomagające mądrze gospodarować żywnością ograniczając jej marnowanie. To także nowe możliwości kulinarne takie,  jak gotowanie sous vide czy szybsze marynowanie. Sprawdzą się idealnie przy przygotowaniach i późniejszym przechowywaniu wszelkich potraw. Jeżeli masz już w domu blender ręczny z linii ErgoMixx marki Bosch, możesz tutaj dokupić sam zestaw do próżniowego przechowywania.

Dowiedz się więcej na www.bosch-home.pl/systemy-prozniowe