Zakwaszenie organizmu

Nasz organizm ma się dobrze, a dzięki temu i my czujemy się świetnie, gdy zostaje zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Brak aktywności fizycznej, stres i nieodpowiednia dieta sprawiają, że nie radzimy sobie z pojawiającymi się nieprawidłowościami. Pierwsze objawy zauważysz, gdy tylko w menu zaczyna brakować wapnia, sodu, potasu albo magnezu.

Zakwaszenie organizmu a Twoja dieta

Ważnym elementem, który powoduje zakwaszenie organizmu jest nieodpowiednia dieta. Takie działanie przypisuje się produktom bogatym w fosfor, chlor i siarkę. Za największych winowajców uważa się:

  • żywność przetworzoną,
  • słodycze, produkty zawierające cukier i słodkie napoje,
  • sztuczne słodziki,
  • produkty zbożowe,
  • mięso i wędliny,
  • sery,
  • jaja,
  • kawa, czarna herbata, alkohol.
Zakwaszenie organizmu
Shutterstock

Alkalizująco podziałają produkty spożywcze bogate w sód, potas, wapń i magnez, do których należą:

  • kasza gryczana i jaglana,
  • surowe mleko i śmietana,
  • warzywa (zwłaszcza: bakłażan, rzodkiew, cukinia , buraki, brokuły, szpinak, marchew, seler, pomidor),
  • większość owoców (zwłaszcza: arbuzy, cytrusy, truskawki, maliny, banany, kiwi, brzoskwinie ),
  • migdały.
Zakwaszenie organizmu
Shutterstock

Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu?

Nie jesteś pewna, czy Twoje złe samopoczucie wynika z zakwaszenia organizmu? Zadaj sobie na kilka pytań. Pozytywna odpowiedź na większość z nich może oznaczać zakwaszenie organizmu.

  • Czy masz łamliwe paznokcie?
  • Czy wypadają Ci włosy?
  • Masz bardzo suchą cerę?
  • Kości i zęby stały się podatne na złamania?
  • Ostatnio masz problemy z rozwijającą się próchnicą?
  • Znacznie częściej niż inni chorujesz?
  • Ciągle przytrafiają Ci się przeziębienia?
  • Masz problemy trawienne?
  • Często miewasz problemy ze snem?
Zakwaszenie organizmu
Shutterstock

Zakwaszenie organizmu: skutki

Wymienione wyżej objawy możesz zauważyć już na początku pojawienia się problemu. To jednak nie koniec! Jeśli nie zmienisz diety, musisz się liczyć z tym, że zakwaszenie organizmu może mieć znacznie poważniejsze skutki. Wśród tych najczęstszych wymienia się nadciśnienie, cukrzycę, osteoporozę i zmiany zwyrodnieniowe stawów. Lekarze wskazują również, że spożywanie zbyt dużej ilości "kwaśnego" pożywienia jest jednym z czynników warunkujących rozwijanie się komórek rakowych. Przy tym takie rzeczy, jak nadwaga czy ciągłe zmęczenie wydaja się zupełnie błahe, ale mogą skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie.

Jak leczyć zakwaszenie organizmu?

Powszechność problemu zakwaszenia organizmu wynika z wyparcia z naszej codziennej diety kasz, owoców i warzyw przez produkty kwasotwórcze. W połączeniu z ciągłym stresem i nieuprawianiem sportu jest przyczyną pojawienia się pierwszych dolegliwości. Najlepszym lekarstwem będzie trwała zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia. Warto tez zasięgnąć porady lekarza, który po wykonaniu odpowiednich badań może zaproponować konkretną dietę.