Wytrawne muffiny doskonale sprawdzą się jako niewielka kolacja, śniadanie lub przekąska, którą możemy poczęstować swoich gości. Sprawdźcie nasze 3 ulubione przepisy!

Wytrawne muffiny z jajkiem i czarnymi oliwkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oliwy (możemy użyć oliwę z suszonych pomidorów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 12 jaj przepiórczych
  • kilka czarnych oliwek
  • przyprawy: szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Przepiórcze jajka gotujemy, studzimy i obieramy.
  3. W dwóch miskach przygotowujemy składniki. W jednej łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy przyprawy i mieszamy.
  4. Foremki natłuszczamy i wkładamy do nich przepiórcze jajka. Foremki zalewamy ciastem do 2/3 wysokości.
  5. Pieczemy około 20 minut.

Wytrawne muffiny ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 i ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 100 g sera feta
  • 90 g szpinaku baby
  • 150 g startego żółtego sera
  • 100 g pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Drobno kroimy cebulę, ser feta, szpinak i czosnek.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy cebulę, ser feta, szpinak, ser żółty, suszone pomidory i czosnek. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy oliwę i jajka. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy warzywa wymieszane z serami. Dodajemy zioła i mieszamy.
  4. Masę wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 20-30 minut.

Jajeczne muffiny z bekonem

Składniki na 12 sztuk:

  • 8 jajek
  • 200 g boczku
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Boczek, paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Boczek podsmażamy na patelni, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i czekamy aż będzie szklista. Dodajemy paprykę i smażymy około 2-3 minuty.
  3. Odstawiamy patelnię na bok i czekamy aż składniki ostygną.
  4. Wbijamy jajka do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy widelcem. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem foremki.
  5. Pieczemy około 15 minut.