Wytrawne muffiny doskonale sprawdzą się jako niewielka kolacja, śniadanie lub przekąska, którą możemy poczęstować swoich gości. Sprawdźcie nasze 3 ulubione przepisy!
Wytrawne muffiny z jajkiem i czarnymi oliwkami
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oliwy (możemy użyć oliwę z suszonych pomidorów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 12 jaj przepiórczych
- kilka czarnych oliwek
- przyprawy: szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Przepiórcze jajka gotujemy, studzimy i obieramy.
- W dwóch miskach przygotowujemy składniki. W jednej łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Foremki natłuszczamy i wkładamy do nich przepiórcze jajka. Foremki zalewamy ciastem do 2/3 wysokości.
- Pieczemy około 20 minut.
Wytrawne muffiny ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
Składniki na 12 sztuk:
- 2 i ⅓ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 100 g sera feta
- 90 g szpinaku baby
- 150 g startego żółtego sera
- 100 g pokrojonych suszonych pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
- Drobno kroimy cebulę, ser feta, szpinak i czosnek.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy cebulę, ser feta, szpinak, ser żółty, suszone pomidory i czosnek. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy oliwę i jajka. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy warzywa wymieszane z serami. Dodajemy zioła i mieszamy.
- Masę wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 20-30 minut.
Jajeczne muffiny z bekonem
Składniki na 12 sztuk:
- 8 jajek
- 200 g boczku
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek, paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Boczek podsmażamy na patelni, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i czekamy aż będzie szklista. Dodajemy paprykę i smażymy około 2-3 minuty.
- Odstawiamy patelnię na bok i czekamy aż składniki ostygną.
- Wbijamy jajka do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy widelcem. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem foremki.
- Pieczemy około 15 minut.
Komentarze